Scandal la casa de copii: bătăi, agresiuni sexuale şi tineri închişi în instituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii cu diverse boli şi tulburări de comportament sunt cazaţi
împreună FOTO-Claudia Bonchiş
Tinerii cu diverse boli şi tulburări de comportament sunt cazaţi împreună FOTO-Claudia Bonchiş

Reprezentanţii ONG-ului Centru de Resurse Juridice au făcut publice rezultatele unei anchete din centrul de plasament din Oradea şi vorbesc despre probleme grave. Raportul anchetei arată că mai mulţi adolescenti au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emotionale din partea angajaţilor, dar şi din partea altor tineri închişi în instituţie.

„Toate acestea se petrec în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat. Mai mult, în centru nu sunt suficienţi angajati care să asigure supravegherea şi reabilitarea optimă a tuturor adolescenţilor, în orice moment“, se arată în comunicatul transmis de către CRJC.

Nu de aceeaşi părere este, însă şi directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, care consideră că raportul este unul „tendenţios şi de rea credinţă“. „ Nu prezintă modul obiectiv şi real al celor ce se petrec în centrul de plasament. Prin faptul că au dat acest raport se pune presiune. Anchetă a făcut şi Inspecţia Socială, şi Avocatul Poporului şi Consiliul Judeţean Bihor. De ce nu au aşteptat să fie făcute publice toate rapoartele?“, spune Călin Puia, directorul DGASPC Bihor. 

În centru sunt cazaţi, la un loc, adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atentie şi terapii diferite: adolescenţi cu dizabilităţi, cu tulburări de comportament, cu măsura de supraveghere specializată sau tineri aflaţi în plasament în regim de urgenţă. „Nu e de mirare, astfel, că un tânăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravhegheati de educatori“, se arată în raportul celor de la CRJ.

Bătut de angajaţii centrului

Abuzurile fizice venite din partea personalului asupra beneficiarilor au fost confirmate şi de către un tânăr de 17 ani, care locuieşte în centrul de plasament de pe strada Traian Lalescu din Oradea. „Condiţiile de aici sunt mai bune, dar personalul... Şi eu am fost agresat. Am fost lovit cu pumnul în cap, în gură în stomac pentru că nu m-am ridicat din pat foarte repede, m-am ridicat mai încet. Am depus o sesizare la Direcţia Copilului, dar nu s-a luat nicio măsură“, a mărturisit tânărul, sub protecţia anonimatului,

În privinţa comportamentului personalului din centru, conducerea DGASPC Bihor a primit în primăvara acestui an mai mult sesizări, astfel că a dispus o anchetă. „În urma acestei anchete patru angajaţi au fost sancţionaţi, iar şeful de centru a fost demis“, a confirmat Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor. 

În ultimele două săptămâni, mai multe instituţii au demarat anchete la centrul de plasament. Este vorba despre Consiliul Judeţean Bihor, Avocatul Poporului, CRJ şi Inspecţia Socială. „Primul raport, cel al Inspecţiei Sociale  arată că nu se confirmă acuzaţiile de abuz“, a precizat Ştefan Goţia.

Lipsa de personal, legislaţia care nu permite angajarea de personal, dar şi legile din România, sunt piedici pentru DGASPC Bihor de a-şi desfăşura activitatea în condiţii cât mai bune, spun reprezentanţii instituţiei. O altă problemă este faptul că aici ajung aici unii tineri repartizaţi de instanţă, chiar dacă locul lor ar fi într-un centru de reeducare, nu într-un centru cu regim deschis. În centrul de pe strada Traian Lalescu sunt disponibile 20 de locuri, la această oră fiind ocupate 11. Scandalurile sunt frecvente, ultimul având loc chiar luni seara, când a fost nevoie şi de intervenţia Poliţiei pentru a linişti spiritele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite