„Rămâi tu însăţi”, o campanie naţională de sensibilizare privind cancerul la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume.

″Din păcate, România se aliniază tendinţelor europene: cancerul de sân ocupă locul întâi atât ca rată de incidenţă, cât şi ca rată a mortalităţii. Prin urmare, informarea pacientelor este foarte importantă. Încă mai sunt lucruri care nu se ştiu despre această boală. Din seria ştiaţi că, aş putea să menţionez câteva aspecte: cancerul mamar are un debut cu 3-5 ani înainte de detecţia clinică. Se ştie prea puţin că prima sarcină după 30 ani este un factor de risc″, a afirmat dr Simona Mihuţiu, medic primar oncolog, Centrul Oncologic Oradea.

Diagnosticul şi tratamentul se pot pune în urma autopalpării, în urma screeningului mamografic. Cel din urmă scade cu 40% incidenţa bolii. Pentru stadiul I al bolii se folosesc tratamente agresive cu rol curativ, iar în stadiul IV se folosesc tratamente blânde, concepute pentru a creşte calitatea vieţii.

″Sunt foarte multe momente în care pacientele au nevoie de consiliere. Un prim moment este la aflarea diagnosticului. Apoi, la debutul şi pe parcursul tratamentului, dar şi în cazul unei recidive, a progresiei bolii sau la trecerea de la tratamentul curativ la cel paliativ. În acest context, trebuie să amintesc că Oradea este al doilea centru oncologic, după Bucureşti, care a angajat un psiholog″, a precizat Corina Lupău, psiholog clinician principal Clinica de Oncologie Oradea.

Echipa medic oncolog-pacienă-psiholog este extrem de importantă. Chirurgul nu mai este <rege>. În secolul XXI, cancerul de sân nu poate fi abordat doar din punct de vedere terapeutic. Fiecare pacientă este unică, tocmai de aceea tratamentul, consilierea psihologică trebuie personalizată. Prin urmare, o indicaţie terapeutică devine o artă, la fel se întâmplă şi în cazul consilierii psihologice.

Campania Rămâi tu însăţi îşi propune înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă şi psiholog.
Calitatea vieţii este o noţiune abstractă pentru publicul larg, dar pentru pacientele cu cancer, care luptă zilnic cu acestă boală, fiecare zi bună, fiecare moment în care se simt bine contează. Calitatea vieţii în medicină înseamnă bunăstarea fizică, psihică şi socială, capacitatea pacienţilor de a-şi îndeplini sarcinile obişnuite.

Campania â este iniţiată de AstraZeneca şi susţinută de specialişti oncologi şi psihologi.

"O femeie informată este o femeie puternică! În lupta cu această boală accesul la informaţie corectă şi pe înţelesul tuturor este şansa pe care oricine trebuie să o aibă. Accesul la tratament este o primă condiţie, iar România oferă, prin programele naţionale, acest lucru. A doua ar fi accesul la informaţie şi la consiliere psihologică. AstraZeneca sprijină această campanie care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacientele cu cancer mamar, dar şi diagnosticarea precoce”, declară dr Radu Răşinar, director general AstraZeneca România.

În perioada 18 iunie - 1 iulie 2013 sunt organizate şapte conferinţe de presă în Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova, Constanţa, Timişoara şi Bucureşti, unde o echipă oncolog-psiholog va discuta despre soluţiile moderne de tratament în cancerul la sân. Urmează ca în septembrie, medicii să ofere pacientelor un material informativ despre boală şi opţiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite