Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin nu îi atrage pe medicii bihoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu-l pot opera pe copil pentru ca parintii nu-si dau acceptul FOTO arhiva Adevarul

Aproape 30% din medicii de familie bihoreni nu s-au înscris încă într-un program gratuit de depistare a cancerului de col uterin la femei, program finanţat, de anul trecut, de către Ministerul Sănătăţii.

Din cei 341 de medici de familie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, 97 de medici de familie nu sunt înscrişi într-o reţea de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, deşi formalitatea constă doar într-un contract de prestări servicii cu unul din cele două spitale care asigură acest program: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sau Spitalul Pelican din Oradea

“Testarea citologică Babeş-Papanicoalu ar costa 100 de lei dacă femeia ar dori să o facă pe cont propriu. Nu înţeleg de ce medicii nu s-au înscris încă într-o reţea de screening, pentru că sunt alocaţi bani pentru aceasta de la minister şi este deosebit de important pentru femeile cu vârste cuprinse între 25-64 ani", a declarat dr. Rahotă.

DSP a identificat unităţile administrativ-teritoriale în cadrul cărora nici un medic de familie nu este înscris într-o reţea de screening, fiind vorba de 13 comune din zona Marghita

“Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor nu poate constrânge nici o unitate medicală (cabinete ale medicilor de familie sau spitale) să participe la activităţile de screening pentru cancerul de col uterin, putem doar să participăm la informarea furnizorilor şi populaţiei privind serviciul preventiv asigurat din fondurile Ministerului Sănătăţii. Dar prin neînscrierea medicului de familie într-o reţea de screening, femeile eligibile din lista acestuia nu pot beneficia gratuit de acest serviciu preventiv,” a subliniat dr. Daniela Rahotă.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite