Premieră medicală: Plămânii unui bihorean au fost exportaţi în Germania

Premieră medicală: Plămânii unui bihorean au fost exportaţi în Germania

Au fost prelevati si plamanii

Premieră medical la Oradea. Un bărbat de 57 de ani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Oradea suferind o hemoragie în trunchiul cerebral. Pacientul a intrat în moarte cerebral, iar familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe, astfel că, în premieră pentru spitalul din Oradea, s-au prelevat şi plămânii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul era din localitatea bihoreană Ginta, comuna Căpâlna şi avea o malformaţie arteriovenoasă în trunchiul cerebral. O echipă de specialişti a luat parte, în noaptea de miercuri spre joi, la prelevarea de organe, care a durat aproximativ şapte ore. Este vorba de trei ortopezi bucureşteni şi unul orădean, un oftalmolog, un chirurg plastician şi un anestezist din Oradea, plus doi medici şi un asistent din Hamburg (Germania).

Chiar dacă bihoreanul de la care s-au prelevat organele era fumător, plămânii acestuia au fost în stare foarte bună.

“După ce familia şi-a dat consimţământul, pacientului i-au fost prelevate mai multe organe: corneea, ficatul, ţesut osos, piele şi, în premieră pentru Oradea, plămânii”, a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplanturi.

Plămânii au ajuns în Germania, în România neexistând posibilitatea transplantului de plămâni.

“Am anunţat la Bucureşti că avem un donator în moarte cerebrală care donează plămâni, iar în baza cooperării din Eurotransplant (n.r. – programul european de transplant), au fost anunţaţi colegii din Germania, care au prelevat plămânii, aceştia fiind exportaţi pentru a fi folosiţi acolo”, a explicat dr. Pantiş.

Printre participanţii la prelevare s-au numărat, din Oradea, medicul anestezist Ştefan Pataki, asistentul anestezist Ghergheli Otto, medicul plastician Mirela Mladin, asistenta de anestezie Haux Emese, rezidentul de ortopedie Bogdan Furdui, medicul oftalmolog Ryian Bageruti, dar şi experţii în transplant Radu Zamfir şi Andrei Nica, ambii din Capitală.


 

citeste totul despre: