FOTO Mii de orădeni au luat parte la Imnul Vieţii, eveniment dedicat donării de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.000 de personae s-au adunat şi au cântat în Piaţa Unirii din Oradea, "Imnul Vieţii", o melodie prezentată în premieră absolută în cadrul evenimentului de promovare a unei atitudini altruiste privind donarea de sânge numit "Marşul Vieţii".

Imnul a fost compus pe versurile scrise de Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii din Iaşi, muzica aparţinând lui Ovidiu Iloc.

"Este un eveniment unic şi aş putea spune nu numai la nivel naţional, ci mult mai mult. Am cântat o odă muzicală pe un text extrem de frumos, un text de suflet, în care mulţumim tuturor celor care înţeleg ce înseamnă viaţa şi celor care ştiu să susţină şi să dezvolte un model comunitar deosebit, de dragoste şi altruism. Ne-a venit ideea de mai demult, dar acum am reuşit să o aducem la viaţă. Trebuie să promovăm acest model al unei comunităţi sănătoase" a declarat, pentru şefa Centrului de Transfuzie Sanguină şi iniţiatoarea acţiunii, Ligia Burtă.

Grupurile de orădeni, majoritatea tineri, studenţi, elevi, s-au adunat în piaţa centrală a municipiului, însoţiţi de pompieri militari cu torţe aprinse în mâini, aceştia din urmă cuprinzând mulţimea într-o mare inimă de foc, formată în faţa scenei. De la microfon au transmis scurte mesaje de apreciere şi susţinere a demersului mai mulţi invitaţi.

Valerie Cioloş, soţia premierului, a luat parte la eveniment şi a cântat trei piese muzicale sub numele de artistă Yohanna Grace.

"Mă bucur să fiu aici şi să pot sprijini această acţiune civică. Orice acţiune care adună oameni cu orizonturi diferite mi se pare extraordinară. Bravo Oradea pentru acest dinamism. Să ne gândim că, donând sânge, putem poate salva vieţi. Fiecare să facă cum simte. Echipa care a organizat acest eveniment, aţi văzut că sunt mulţi, de luni de zile se pregăteşte", a declarat Valerie Cioloş. 

Aceasta a mai adăugat că e important ca, în loc să spunem ce ar trebui să facă unii sau alţii şi să fim nemulţumiţi, să ne folosim energia pentru a construi ceva.

"Şi unde sunt doi-trei oameni din instituţii diferite, din lumi diferite, şi fac ceva împreună, este absolut minunat. Este un exerciţiu democratic pe care ar trebui să-l amplificăm pe zi ce trece", a mai spus Valerie Cioloş.

Preşedintele Societăţii de Medicină Transfuzională "Karl Landsteiner", Andi Rosin, a precizat că nevoia de sânge în spitale este din ce în ce mai mare.

"Este întotdeauna nevoie de sânge. Medicina cere tot mai mult sânge pentru că sunt proceduri din ce în ce mai sofisticate. Aici a fost o inimă uriaşă. Dacă încercăm să redobândim solidaritatea pe care am avut-o cândva, nu va fi lipsă de sânge în România, iar oamenii vor putea fi trataţi cum trebuie în spitalele noastre din punct de vedere al transfuziei. Donarea de sânge este însă un act voluntar, benevol şi nu se poate decât fiind împreună", a spus Andi Rosin.

Marşul Vieţii a fost organizat de Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bihor şi Societatea de Medicină Transfuzională "Karl Landsteiner", împreună cu Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, ISU Crişana, IJJ, asociaţii studenţeşti, coruri de elevi, sponsori.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite