Judecătorii Curţii de Apel Oradea au deschis gratiile pentru cele 12 persoane acuzate că au fraudat bugetul naţional de sănătate cu peste 3,1 milioane de lei
0Cele 12 persoane arestate în dosarul reţetelor false au ajuns în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea. Patru dintre medici au contestat şi măsurile asiguratorii dispuse în cauză, solicitând judecătorilor de la Tribunalul Bihor să ridice sechestrul instituit pe averile lor.
Medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi diabetologul Larisa Dumbravă, farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, şi reprezentantul unei firme fantomă, Ioan Bota, au contestat la Curtea de Apel decizia judecătorilor de la Tribunalul Bihor care i-au trimis după gratii pentru 30 de zile. În acelaşi timp, patru dintre medici, Larisa Dumbravă, Ioan Bugariu, Liviu Stamatian şi Peto Eniko, au contestat şi măsurile asiguratorii, solicitând Tribunalului ridicarea sechestrului pus de anchetatori pe averile lor.
După mai bine de patru ore de deliberări, judecătorul Curţii de Apel Oradea a decis trimiterea celor 12 persoane în arest la domiciliu. Decizia este definitivă.
“ Apreciez decizia ca fiind una bună, deoarece nici în referatul cu propunere de arestare preventivă şi nici în încheierea de la Tribunalul Bihor nu se arată care sunt probele din care să rezulte înfracţiunile săvârşite de cei care sunt acuzaţi. Nu există niciun indiciu care să conducă la ideea că inculpaţii ar constitui un pericol pentru ordinea publică ori pentru ancheta penală. Noi am cerut respingerea arestului preventiv şi înlocuirea lui cu arestul la domiciliu, sau, în subsidiar control judiciar. Pentru moment ne mulţumeşte şi arestul la domiciliu”, a afirmat avocatul Bogdan Meşter, apărătorul farmacistei Laura Ciobotaru
În ceea ce priveşte sechestrul, judecătorii de la Tribunal au amânat cauza, având în vedere că atât cei patru medici cât şi apărătorii lor au lipsit, stabilind un nou termen pentru data de 10 octombrie.
Reamintim că cei 12 au fost arestaţi în 14 august. „Inculpaţii, prin calitatea lor de medic, aveau obligaţia, conform jurământului depus la învestire, să acorde îngrijire medicală persoanelor cu afecţiuni. Aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, au acordat prioritate interesului personal în detrimentrul intereselor pacienţilor, care au fost privaţi de dreptul de a obţine tratament medical compensat sau gratuit”, se arată în referatul prin care anchetatorii au solicitat arestarea celor 12.
În ceea ce o priveşte pe farmacistă, arată tot anchetatorii, aceasta ar fi cooptat în cadrul grupului medici de familie sau specialişti, deturnând societatea de la scopul real, respectiv asigurarea tratamentelor medicale pentru cei îndreptăţiţi, la scopul obţinerii pe nedrept a unor sume de bani de la CAS, farmacia transformându-se astfel într-o „veritabilă căpuşă a sistemului de sănătate”. Din convorbirile telefonice interceptate în acest dosar rezultă că sumele de bani obţinute ilegal erau împărţite între farmacistă şi medici, 50% pentru fiecare. Anchetatorii au arătat că, în unele situaţii, pacienţii au fost puşi în situaţia să achite din propriul buzunar tratamentele, în timp ce, în numele lor, medicii prescriau şi decontau reţete în valoare de mii de lei.
Toţi medicii implicaţi ţineau legătura periodic cu administratoarea farmaciei Lavanda Farm, iar interceptările telefonice arată cum aceasta le dicta câte reţete să trimită, iar, la rândul lor, medicii îi cereau, în schimb, bani sau produse farmaceutice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei implicaţi în acest dosar riscă să petreacă după gratii între 5 şi 13 ani.