„Gomboţi“ cu prune ca la mama acasă: o reţetă delicioasă, dezvăluită de chef Mihai Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gomboti cu prune
Gomboti cu prune

Găluştele cu prune sau gomboţii cu prune, cum li se spune în Ardeal, sunt desertul ideal, mai ales că prepararea lor nu durează foarte mult. Este vorba despre un desert păstrat din generaţie în generaţie.

Gomboţii cu prune fac parte din categoria dulciurilor care ne amintesc de copilărie. Alături de chef Mihai Cristian, vă prezentăm o reţetă delicioasă, ce se prepară într-un timp scurt.

Ingrediente

Cartofi – 500 g (fierţi)

Făină – 150 grame

Ou – 1 bucată

Ulei – jumate de lingură

Prune – 500 grame

Zahăr – 2-3 linguri

Scorţişoară – 1 linguriţă

Sare

Pentru pesmet:

Ulei – 10 ml

Pesmet – 150 grame

Zahăr – 3 – 5 linguri

Mod de preparare

"Cartofii îi fierbem în coajă în apă cu sare. Îi lăsăm să se răcească după care îi curăţăm de coajă şi trebuie să rezulte 500 grame. Cartofii îi zdrobim ca pentru piure, adăugăm oul bătut, făina (130g) şi uleiul. Se frământă bine. Dacă aluatul este lipicios, e bine.

Prunele se despică în două, scoatem sâmburele. Presărăm cu zahăr şi scorţişoară şi le lăsăm aşa până se topeşte zahărul.

Într-o oală punem apă şi o aducem la stadiul de fierbere. Când clocoteşte, dăm focul la mic astfel încât să rămână fierbinte.

Într-o tigaie largă, adăugăm uleiul şi pesmetul şi prăjim la foc mic amestecând 2-3 minute constant. Adăugam zahărul şi mai amestecăm puţin.

Presărăm puţină făină pe masa de lucru sau punem hârtie de copt. Împărţim aluatul în două şi întindem prima bucată. Cu gura unui pahar vom forma discuri. În mijlocul fiecărui disc punem câte-o jumătate de prună. Cu ajutorul făinii, formăm biluţe. Aşa procedăm cu fiecare.

După ce am modelat toţi gomboţii, îi aşezăm cu ajutorul unei palete, ca să nu ne opărim, în apă fierbinte dar care nu clocoteşte. După aproximativ 5 minute observăm cum se ridică la suprafaţă, înseamnă că sunt gata.

Tot cu ajutorul unei palete vom scoate gomboţii din apă şi îi tăvălim prin pesmet. Ca să iasă bine preparatul este recomandat să cumpăraţi un soi de cartofi făinoşi.

Îmi aduc aminte că este primul desert cu specific ardelenesc pe care l-am mâncat când am ajuns în Oradea. Excepţional! Nu se compară cu nimic. Nu cred că există ardelean să nu fi gustat cel puţin un gombot cu prune. Încercaţi reţetă cu încredere, este perfectă”, spune Mihai Cristian. 

Va mai recomandam:

Cum se prepară cea mai delicioasă savarină. Reţeta secretă dezvăluită de celebrul chef  Mihai Cristian

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite