FOTO "Oradea in my selfie" Patrimoniul arhitectural al oraşului promovat de elevi şi studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră naţională, elevi şi studenţi orădeni au fost provocaţi să promoveze patrimoniul arhitectural al oraşului prin fotografii selfie. Cele mai bune au fost premiate.

Concursul “Oradea in my selfie” a fost iniţiat pentru protejarea şi promovarea patrimoniului uman şi arhitectonic al Oradiei, în premieră naţională, de elevii secţiei de jurnalism a Liceului Onisifor Ghibu. Împreună cu profesorul Nicolae Ardelean, ei şi-au provocat colegii de la alte licee şi studenţii orădeni să creeze fotografii autoportret în legătură cu un loc special sau o clădire aparte a oraşului.

“A trebuit să vă zgândărim doar puţin creativitatea, dar iată că, prin chipurile voastre, acest oraş va cunoaşte mai multă apreciere naţională şi internaţională, pentru că imaginile ne-au fost solicitate pentru site-ul Reseau Art Nouveau. Aţi reuşit ca din acest gen minor, selfie, aproape de limita stupidului, să creaţi instantanee minunate”, a declarat, la festivitatea de premiere, criticul de artă Ramona Novicov.

Un juriu alcătuit din specialişti – muzeografi, critici de artă, arhitecţi – a selectat premianţii dintre autorii celor peste o sută de selfie-uri trimise pe site-ul Liceului Ghibu de elevii a patru instituţii şcolare, inclusiv Facultatea de construcţii şi arhitectură, care au răspuns invitaţiei.

Premiul 1 a fost câştigat de studenta la arhitectură Cristina Talpoş, care s-a fotografiat desenând o clădire de patrimoniu, premiul 2, studenta Florina Pantea, pentru graţia motivelor Secession, iar premiul 3 a revenit lui Bogdan Petrilă, ce a surprins contrastul între două mânere ale unei porţi monumentale. Premiul de creativitate l-a primit Alexandra Rusz, studentă la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, a cărei fotografie a fost tipărită pe afişul concursului.

S-au mai acordat trei premii stabilite prin vot public, prin like-uri, şi Ioana Hosu (2135 like-uri), Ionuţ Emanuel (1706) şi Larisa Bostan (624). Prin donaţie din partea Luminiţei Hârcă şi de la Muzeul Ţării Crişurilor, elevii au primit şi câte 50 de lei, pe lângă un pachet cu cărţi şi obiecte.

“Susţin ideea valorificării turistice a oraşului, motiv pentru care vă felicit. Oradea nu trebuie reinventată, ci restaurată. Pentru că, prin clădirile sale, oamenii se simt bine în acest oraş, iar dialogul creat în selfie-uri dintre mine, cel fotografiat şi spaţiul construit este o idee superbă,” a spus, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Partenerii evenimentului au fost Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, Teatru regina Maria, Ordinul Arhitecţilor Bihor, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite