FOTO Oradea este gazda primei expoziţii permanente pe tema represiunii din perioada comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea din Oradea este gazda primei expoziţii permanente pe tema represiunii din perioada comunistă, în judeţul Bihor. Până la sfârşitul lui 2016, zece foste celule, aflate în subsolul Cetăţii din Oradea, vor fi complet amenajate şi vor sta mărturie cu privire la ororile comise petrecute în Penitenciarul din oraşul de pe Criş.

Expoziţia “Rezistenţă şi represiune în Bihor” a fost vernisată la Cetatea Oradea, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Asociaţia “Cei 40 de mucenici”. 

“Deşi în momentul de faţă există în ţară câteva spaţii amenajate în legătură cu represiunea comunistă, nu există, cu excepţia Oradiei, iată, începând de astăzi, un spaţiu care să fie dedicat special rezistenţei dintr-un anumit judeţ şi mai ales să fie găzduit de către un fost spaţiu în care s-a suferit. Sunt bucuros că, dacă există un început de expoziţie permanentă pe această tematică în ţară, este la mine acasă şi mă bucur şi mai mult că este o iniţiativă care a pornit de la nivel local,” a declarat, Alin Mureşan, directorul ICCMER. 

Expoziţia permanentă despre represiunea din Bihor este găzduită în patru celule din subsolul unei clădiri din cetate, reabilitată prin fonduri europene de primăria orădeană. Vizitatorii vor putea afla aici detalii despre principalele locuri de represiune din zona Bihorului: Penitenciarul Oradea, sediile Securităţii din judeţ şi Lagărul de internaţi, dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre numeroşi foşti deţinuţi politici bihoreni sau din alte părţi. 
“Dedic acest spaţiu foştilor deţinuţi politici din judeţul Bihor, pentru că am ţinut în mod special ca să se bucure cât mai sunt în viaţă de acest loc. Prea puţine lucruri au fost făcute pentru a le recunoaşte meritele din perioada de detenţie. Acest subsol seamănă foarte mult cu Jilava. Am ales Cetatea Oradea pentru acest spaţiu muzeistic deoarece cetatea a fost lagăr şi centru de tranzit pentru 'duşmanii poporului', din toamna anului 1944 până în 1949. Acest muzeu va fi în special un muzeu pentru tânăra generaţie, pentru a vedea ororile ce s-au întâmplat în centrele de represiune din ţară şi să nu mai permită forţelor răului să se mai instaleze vreodată în România,” a declarat Cristina Puşcaş, iniţiatoarea proiectului. 

În alte şase celule alăturate este organizată expoziţia “Memoria suferinţei”, realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel România. 

Cele zece celule constituie spaţiul unui viitor muzeu al rezistenţei şi represiunii care va fi definitivat în anul 2016. 

Alin Mureşan, directorul ICCMER, a precizat că institutul pe care îl conduce intenţionează să amenajeze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, pe care o are în administrare, primul muzeu de stat dedicat represiunii comuniste, Memorialul de la Sighet fiind o iniţiativă privată. 

La vernisaj au luat cuvântul Alin Mureşan (director general IICCMER), Lucian Silaghi, din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Bihor, viceprimarul Huszar Istvan şi Cristina Puşcaş (Asociaţia 'Cei 40 de mucenici'). 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite