FOTO Asistenţă telefonică gratuită pentru victimele accidentelor rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţă telefonică gratuită, non-stop, pentru victimele accidentelor rutiere.La numărul de telefoin pus la dispoziţie, persoanele implicate în accidente vor putea primi sfaturi dar şi ce paşi trebuie să urmeze pentru a ajunge la o constatare amiabilă.

Peste 300 de accidente s-au înregistrat pe şoselele din Bihor în primele nouă luni ale acestui an arată. În urma acestora, 34 de persoane au murit, 147 au fost grav rănite iar alte 293 au fost rănite uşor. Neacordarea priorităţii de trecere este principala cauză a producerii accidentelor din Oradea. Pentru a atrage atenţia asupra acestor aspecte a fost iniţiată campania „Sub roţi”, iniţiativa aparţinând Asociaţiei Române pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere.

Astfel, au fost amplasate 11 desene urbane realizate pe asfalt cu vopsea, cu o poziţionare paralelă de cea a trecerilor pietonale. Desenele au fost realizate pe mai multe artere din Oradea şi au drept scop conştientizarea participanţilor la trafic. Campania nu se opreşte însă aici.

Vanda Jari, preşedintele Asociaţiei a precizar că toţi cei interesaţi au la dispoziţie un site, www.subroti.ro, actualizat permanent cu informaţii privind incidenţa accidentelor cu victime ce au avut loc în Oradea, urmând ca adresa să reprezinte pe viitor o sursă de informaţie de ordin statistic accesibilă din orice locaţie.

Ba mai mult, începând de azi toţi cei implicaţi în accidente rutiere pot beneficia de asistenţă telefonică gratuită, non-stop, apelând numărul de telefon 0735.025.600.

„Orice persoană implicată într-un accident va primi sfaturi referitoare la ce are de făcut sau paşii pe care trebuie să îi urmeze, inclusiv în privinţa constatării amiabile”, a afirmat Vanda Jari.

Potrivit poliţiştilor bihoreni, cele mai multe accidente produse anul acesta în Oradea, peste 60%, au avut drept cauză neacordarea priorităţii de trecere atât a autovehiculelor cât şi a pietonilor. Majoritatea au avut loc în preajma intersecţiilor. „Pe drumurile publice din România dispare în fiecare an o comună mare. Se impune să intervenim şi să luăm măsuri în vederea informării populaţiei şi a prevenirii”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, chestorul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor. Prezenţi la conferinţă au fost şi comisarul şef Dorin Sava, şeful SPR Bihor şi avocatul Mircea Ursuţa, ambii subliniind importanţa unor campanii de prevenire aşa cum este „Sub roţi” dar şi lipsa unei legislaţii adecvate în domeniu.

„La noi nu există o răspundere adecvată pentru ceea ce faci în realitate. Permisul se suspendă pentru cel mult trei luni iar în cazul uciderii din culpă se poate redobândi după cel mult un an. În străinătate se merge până la interzicerea şofatului pe viaţă. În legea italiană un accident mortal produs de un şofer băut este considerat omor. La noi nu există aşa ceva. Legislaţia în domeniul rutier este învechită şi, deşi în ultimii patru ani am adoptat patru coduri, nu s-au schimbat prea multe”, a subliniat Mircea Ursuţa.

Campaniei i s-a alăturat şi Livia Jurcan, mama a două tinere gemene implicate într-un tragic accident de circulaţie. Autoturismul în care se aflau cele două surori, Anca şi Adriana alături de verişoara lor, Mihaela, a fost izbit în plin de un alt şofer pe strada Meşteşugarilor în vara anului 2011. Adriana, atunci în vârstă de 23 de ani şi 10 luni şi-a pierdut viaţa iar celelalte două tinere au fost grav rănite. Femeia a ţinut să se alăture campaniei preventive şi să facă un apel către toţi participanţii la trafic.

„Vin şi fac un apel, care este pentru mine un strigăt de durere. Viaţa noastră este marcată şi nu va mai fi niciodată la fel. Îţi recomand, participantule la trafic, dacă esşti şofer, nu încerca viteza şi alcoolul iar tu, pietonule, asigură-te că şoferul care se apropie are intenţia de a te lăsa să traversezi”, a spus Livia Jurcan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite