Fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi fiul acestuia, reţinuţi de procurorii DNA Oradea

Fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale
pentru Restituirea Proprietăţilor şi fiul acestuia, reţinuţi de procurorii DNA Oradea

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea i-au reţinut pe Cătălin Dumitru,  fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi – Alexandru Cătălin Dumitru Rădulescu, fiul acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceştia au fost reţinuţi pentru pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani, respectiv complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani;

În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.

În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro.

“Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile”, se arată în comunicatul DNA.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeaşi persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul Structurii Teritoriale Oradea efectuează urmărirea penală şi faţă de inculpatul BRAN DANIEL – MARIN, care a fost reţinut pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani. Totodată, în acelaşi dosar, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Dragoş Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorii, în instrumentarea cauzei au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

citeste totul despre: