Primul judeţ din România unde ar fi fost eradicată pesta porcină africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bihor nu mai există focare de pestă porcină iar toţi proprietarii celor 211 de gospodării în care s-au dispus eutanasierea animalelor au fost despăgubiţi, suma totală achitată fiind de aproape 1 milion de lei.

În Bihor nu mai există focare de pestă porcină iar toţi proprietarii celor 211 de gospodării în care s-au dispus eutanasierea animalelor au fost despăgubiţi.

Anunţul a fost făcut, joi, printr-un comunicat de presă transmis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, în document precizându-se totodată că, începând din data de  8 august, în judeţ nu a mai fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire.

Potrivit comunicatului, proprietarii celor 211 exploataţii au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA în conturile acestora fiind de 947.620 lei.

De asemenea, DSVSA a mai arătat că din iulie 2018 – data apariţiei primului caz de pestă porcină (PPA) în Bihor – au fost efectuate 1683 inspecţii şi verificări a exploataţiilor de porcine, au fost recoltate 698 probe de laborator, din care 545 probe de la porcii domestici şi 153 de la mistreţi.

În total, în Bihor au fost confirmate 29 de focare de PPA, în zece localităţi  - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuţ, Cheşereu, Cubulcut, Albiş, Galoşpetreu şi Făncica – la porcii domestici, şi un focar la porcii mistreţi din Fondul de Vânătoare 9  Cubulcut.

În trei localităţi -  Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (aparţinător oraşului Săcueni) – au fost lichidate toate suinele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite