Cum ne răcorim locuinţa fără aer condiţionat. Cinci metode simple, recomandate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum sa ne racorim locuinta
Cum sa ne racorim locuinta

Aerul condiţionat devine o necesitate în zilele caniculare. Sunt însă persoane care nu suportă pornirea aparatului, astfel că nu le rămâne decât să apeleze la alte variante pentru a aduce răcoarea în locuinţă.

Temperaturile toride de vară ne lasă fără aer în locuinţă, astfel că ajungem să ne simţim ca într-o saună. Dacă aerul condiţionat nu este o soluţie, putem opta pentru metode mai simple, vechi şi, totuşi, eficiente.

1. Ventilatoare

“Sunt destul de ieftine şi consumă cât un bec sau chiar mai puţin. Ventilatoarele au avantajul că pot fi mutate în camere în funcţie de necesitate. Plus că pot fi folosite mai multe în casă”, susţine Andrei Popa, reprezentant vânzări. Cel mai indicat este ventilatorul prins în tavan. Pentru a crea senzaţia de aer condiţionat, se poate pune un pet de 2 litri la congelator, apoi când este gheaţă se scoate şi se aşază bolul sub ventilator. Astfel, aripile ventilatorului vor împrăştia răcoarea pe măsură ce gheaţa se topeşte.

“Ventilatoarele cu umidificator sunt foarte bune. Ele pulverizează apă atât de fin, încât o transformă în abur. Soluţia ajută apartamentele unde aerul este extrem de uscat şi se adună mult praf”, explică Andrei Popa.

2. Geamuri acoperite

Jaluzelele sau draperiile trase în timpul zilei duc la scăderea cu câteva grade a temperaturilor din casă. Geamul poate fi descoperit  doar când vine seara. Cei care nu îşi permit jaluzele sau draperii pot apela la folia de aluminiu cu care îşi pot acoperi geamurile.

3. Geamuri deschise noaptea

Pentru a răcori casa, putem ţine noaptea geamurile deschise. Dacă sunt lăsate deschise toate uşile din casă, aerul va circula. Totodată, este indicat să fie lăsate deschise chiar şi uşile dulapurilor din bucătărie şi ale şifonierelor pentru că înmagazinează căldură pe timpul zilei.

4. Copaci sau viţă de vie

La curte este indicat să planteze copaci care să umbrească locuinţa. “Sunt recomandaţi arborii care îşi pierd frunzele toamna pentru ca astfel, pe timpul iernii, razele soarelui să-ţi poată încălzi casa. Şi viţa de vie este la fel de bună pentru a ţine umbră şi răcoare”, afirmă inginerul Ioan Bar.

5. Plante pe balcon

O barieră naturală de plante şi verdeaţă la geamuri şi în balcon ajută foarte mult la păstrarea aerului curat şi plăcut în cameră. Deşi tot mai multe apartamente au geamuri termopan, ideale sunt cele din lemn, clasice, dar care lasă altfel casa să respire.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite