Cum să ne pregătim maşina pentru iarnă. „Vârsta“ la care antigelul trebuie înlocuit neapărat pentru sănătatea motorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum ne pregătim casa pentru sezonul rece, tot aşa ar trebui să ne pregătim şi maşina, mai ales că meteorologii anunţă scăderea temperaturilor, ploi, lapoviţă şi chiar ninsori.

Anvelope de iarnă

Nu există o dată anume la care şoferii să fie obligaţi să-şi echipeze maşinile cu pneuri de iarnă. Acest lucru trebuie făcut doar dacă se circulă când afară ninge, este polei sau s-a depus zăpadă.

“O mare greşeală pe care o pot face şoferii în perioada rece este aceea de a pune frâne bruşte şi de a pleca de pe loc cu scârţâit de roţi. De asemenea, de multe ori anvelopele sunt lovite de borduri sau se dă cu ele în gropile din asfalt. Toate acestea duc la deteriorarea pneurilor. De asemenea, este indicat să nu se circule pe şinele de tramvai deoarece pot înţepa sau tăia cauciucul”, a explicat mecanicul Florin Barbu.

Antigelul

Este necesară schimbarea antigelului dacă acesta are o vechime mai mare de doi ani. Potrivit specialiştilor, trecerea timpului afectează punctul de îngheţ al amestecului. Treptat, acesta îşi pierde din temperatura de îngheţ garantată şi astfel circuitul de apă al motorului poate îngheţa, provocând daune importante. Antigelul este necesar şi la temperaturi pozitive, deoarece protejează de coroziune împotriva ruginii şi creşte temperatura de fierbere a lichidului de răcire.

Lichidul de parbriz

Utilizarea în sezonul rece a unui lichid de spălare parbriz de vară duce în cel mai rău caz la distrugerea pompei şi a rezervorului de apă, dacă se produce îngheţ. Sfatul specialistului este ca iarna să se elimine lichidul de spălare de vară şi să fie înlocuit cu unul de iarnă. Combinaţia de apă cu lichid de spălare trebuie să reziste la o temperatură de -20 până la -25 de grade C.

Distanţa

Păstrează distanţa faţă de maşina din faţă. "Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, cu o viteză de 50 de kilometri pe oră, este bine de ştiut că, din momentul acţionării frânei, maşina se opreşte în aproximativ 30 de metri. Această distanţă poate varia în funcţie de tipul, starea tehnică, dotările maşinii şi eficienţa anvelopelor. Aşadar, este foarte important să păstraţi o distanţă suficientă faţă de maşina din faţă", a explicat mecanicul auto.

Frânarea

În cazul în care avem de coborât o pantă acoperită cu gheaţă, zăpadă şi polei este indicat să se folosească frâna de motor. Frâna de motor este o manevră care presupune comutarea dintr-o treaptă superioară într-o treaptă inferioară de viteză.

Pentru sezonul de iarnă, trebuie să aveţi în portbagajul maşinii lanţul antiderapant, o lopăţică, un săculeţ cu nisipi, care pot fi cumpărate din orice supermarket. De asemenea, este indicat să aveţi în maşină şi un spray anti-îngheţ pentru parbriz. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite