Copiii din Telechiu, Aleşd şi Hotar au dat comunităţii locale o lecţie de convieţuire şi toleranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de copii din trei grădiniţe au luat parte la proiectul „Un start bun”, proiect care găzduieşte intervenţii integrate pilotate în domeniul educaţiei timpurii. Acest program implementat de Fundaţia Ruhama şi finanţat de către Roma Education Fund.

Astfel, a avut loc un picnic în localitatea Vârciorog unde copii romi, români şi maghiari s-au jucat, au mâncat şi au avut activităţi diverse împreună, cu implicarea cadrelor didactice, specialişti ai celor două Centre Multifuncţionale, părinţi şi voluntari.

“Scopul evenimentului este promovarea modelelor pozitive de atitudini şi de comportament prin valorizarea experienţelor individuale, încurajarea implicării în activităţi cetăţeneşti, dezvoltarea abilităţilor necesare unui cetăţean responsabil şi dezvoltarea atitudinii tolerante şi de bună convieţuire prin încurajarea efortului de a-l înţelege şi sprijini pe celălalt”, susţine Daniela Tutoş, repreentant al Fundaţiei Ruhama.  

Fiecare participant, indiferent de etnie, a adus un plus de valoare evenimentului. „În sistemul de valori cultivat în comunitatea din Telechiu de către toţi partenerii implicaţi, cunoaşterea copilului are menirea de a-i ajuta pe aceştia să se dezvolte ca personalitate echilibrată, de a-i determina să stabilească uşor contacte interpersonale, de a-i modela pentru viaţă”, ne-a declarat Bujor Chirilă, primarul comunei Ţeţchea.

Fundaţia Ruhama, împreună cu partenerii săi, au implementat începând cu anul 2006, la Telechiu, programe locale socio-educaţionale de sprijin integrate şi incluzive pentru copiii care au acces îngreunat la educaţie: Grădiniţe Estivale, Program Şcoală după şcoală, Programe de formare de abilităţi de viaţă şi sociale pentru copii şi tineri, Progam de Şcoală a Părinţilor, Program de informare şi consiliere a părinţilor şi elevilor pentru accesarea facilităţilor naţionale, Program social de sprijin al copiilor şi părinţilor care au probleme sociale grave şi datorită cărora participarea şcolară este scăzută sau există situaţii de risc de abandon şcolar.

Scopul acestor programe este de a creşte accesul copiilor defavorizaţi, al copiilor romi la educaţie, de reducere a abandonului şcolar şi de creştere a performanţelor şcolare, sporind astfel şansele pe termen lung ale copiilor defavorizaţi de a se integra social şi profesional.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite