Ce a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul unei clădiri emblematice a Oradei
0Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului privind restituirea în natură de către Consiliul Judeţean Bihor către un ordin călugăresc a Policlinicii de adulţi nr.1 din Oradea, una din clădirile emblematice, de patrimoniu orădean, situată în centrul istoric al municipiului.
“Consiliul Judeţean Bihor a înregistrat o importantă victorie în încercarea de a stopa retrocedarea în natură a imobilului cunoscut de toţi bihorenii drept Policlinica Mare. Dacă în trecut asemenea probleme au fost tratate superficial, după cum se vede, instituţia noastră a uzat acum – şi va uza în continuare – de toate căile legale pentru a opri orice acţiuni care pot prejudicia patrimoniul public”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia nr. 4752, a admis în 10 decembrie recursul declarat de Judeţul Bihor – Consiliul Judeţean Bihor împotriva unei sentinţe (nr. 70/2013) pronunţată de Curtea de Apel Oradea, dispunând casarea acesteia şi trimiterea cauzei spre rejudecare.
În procesul respectiv, Consiliul Judeţean Bihor a solicitat Curţii de Apel Oradea anularea deciziei din martie 2012 emisă de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, privind restituirea în natură a acestui imobil aflat în proprietatea publică a Judeţului Bihor, către Ordinul Călugăresc Mizericordian Oradea prin Episcopia Romano-Catolică Oradea.
În data de 4 iunie 2013, Consiliul Judeţean Bihor a declarat recurs împotriva sentinţei menţionate, solicitând casarea acesteia şi rejudecarea cauzei.
“Reprezentat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către o puternică echipă de avocaţi – av. Mircea Ursuţa şi av. Dana Tofan, specialişti în litigii de contencios administrativ, precum şi av. Ioan Sabău Pop, specialist in litigii de Carte Funciară -, Consiliul Judeţean Bihor a reuşit să convingă judecătorii Instanţei Supreme să admită recursul şi să dispună rejudecarea cauzei”, a afirmat Cornel Popa.
Fosta clădire de patrimoniu, ridicată în 1899-1900, a fost iniţial Palatul Finanţelor Publice, după care a îndeplinit şi alte funcţiuni, cea mai apropiată fiind din anii ’70 până în 2008, ca sediul Policlinicii Mari, după cum era cunoscută. În prezent se află în avansată stare de degradare. Imobilul, impunător prin construcţie, este disputat de mai bine de un deceniu de Consiliul Judeţean Bihor şi de Episcopia Romano-Catolică.
Conducerea CJ Bihor intenţionează, ca după finalizarea procesului, să reabiliteze această clădire chiar pentru un sediu propriu, în condiţiile în care mai multe instituţii subordonate funcţionează în mai multe clădiri din oraş, în locaţii neprielnice bunei desfăşurări a activităţii.
Mai puteti citi:
Sentinţă finală în unul dintre cele mai mari dosare de expropriere din România! Miza procesului: 21 de milioane de euro
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis sentinţa finală în două procese în care milionarul bănăţean Adrian Luca s-a judecat cu statul pentru despăgubiri de peste 21 de milioane de euro. Sentinţele, care dau dreptate statului, sunt irevocabile.
Pinalti şi zbaterea de trei zile. Cel mai notoriu primar din România luptă contracronometru să-şi păstreze funcţia
Prefectura Neamţ a fost înştiinţată oficial de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de măsura arestării preventive a edilului de Piatra Neamţ, iar prefectul trebuie să dispună suspendarea sa din funcţie. Cum încearcă Gheorghe Ştefan să împiedice aplicarea dispoziţiei.