FOTO Casa Darvas la Roche, una dintre cele mai reprezentative clădiri în stil Art Nouveau din România, şi-a deschis porţile pentru vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Darva La Roche s-a deschis publicului şi ascunde între pereţii ei poveşti cutremurătoare, ce vor fi spuse turiştilor chiar de urmaşa familiei care la finele anilor 20 a secolului trecut a cumpărat acest imobil, unul dintre cele mai reprezentative clădiri în stil Art Nouveau. Lunar, fosta proprietară, Judit Simon va face turul casei, va servi ceaiul şi un biscuite cu cei care vor trece pragul imobilului situat pe strada Iosif Vulcan.

Casa Darvas La Roche a intrat în proprietatea Primăriei Oradea şi administrarea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor care a început amenajarea spaţiului interior în vederea transformării imobilului într-un Muzeu Art Nouveau. În prezenţa a numeroase oficialităţi din străinătate şi locale, spaţiul a fost deschis publicului larg, aici fiind amenajată şi expoziţiei internaţionale Natura şi Art Nouveau, un proiect derulat de Reţeaua Oraşelor Art Nouveau din Bruxelles.

În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi lansarea cărţii ”Forme ornamentale şi simboluri în arhitectura Art Nouveau”, autor Rodica Hârcă. De asemenea, a fost prezentată şi colecţia vestimentară „Restituri” şi a picturilor inspirate din porţile Art Nouveau, autor şi designer vestimentar, Anca Miculiţ.

Au putut fi admirate, virtual, şi o serie de obiecte de suvenir, creaţii realizate de artişti plastici Cornel Abrudan, Rodica Ţucudean şi Dorin Derşidan.

Un tur al casei a fost oferit de fosta proprietară Judit Simon, care a povestit istoria tragică a familiei sale. Famia sa, venită din Cluj, a cumpărat două dintre apartamentele din Casa Darvas La Roche, la finele anilor 20 ai secolului trecut. Imobilul aparţinea atunci avocatului Dezso Sor, de a cărui fiică mai mare s-a îndrăgostit Tibor Simon, unchiul Juditei Simon. Parte din locatarii casei au fost duşi în lagărele de exterminare nazistă, de unde părinţii Juditei Simon s-au întors în anul 1945.

Interiorul locuit de aceasta s-a păstrat intact, cu toate elementele decorative (vitralii, stucaturi, măşti ale caloriferelor, uşi, clanţe, pardoseli etc.), specifice artei de la 1.900 şi şcolii vieneze de arhitectură. Mobilierul, un dormitor complet format din 12 piese, care, după cunoştinţa proprietăresei, a fost comandat odată cu finalizarea construcţiei. Garnitura de dormitor completă aparţine neorococo-ului, creaţia unei manufacturi de prestigiu european, din a doua jumătate a secolului XIX. S-au păstrat intacte cele patru vitralii, respectiv oglinda de perete din cristal veneţian. Cele 23 de lucrări de artă (pictură, grafică, sculptură) aparţinând, în general, artei maghiare de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul sec. XX., majoritatea este opera unor artişti plastici maghiari cunoscuţi, cum ar fi Tibor Erno, Berkes Antal etc.

Casa Darvas la Roche poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12 şi 19. Vizitarea expoziţiei de la parter este gratuită, iar pentru accesul la etajul casei, se va achita 5 lei. Pentru elevi sau grupuri organizate, taxa este de 3 lei. O dată pe lună, Iudit Simon va asigura un ghidaj celor care se vor programa din timp.

Va mai recomandam:

Se deschide un nou obiectiv turistic în Oradea, un simbol Art Nouveau al oraşului

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite