Avocat orădean condamnat pentru trafic de influenţă, reţinut pentru o nouă infracţiune de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Ioan Chivari sursa Citynews.ro
Avocatul Ioan Chivari sursa Citynews.ro

Avocatul orădean Horia Chivari, judecat pentru trafic de influenţă şi condamnat cu suspendare, în urmă cu câteva luni, a fost reţinut din nou, vineri, de procurorii DNA, după ce ar fi primit 24.000 de euro pentru a interveni la Curtea de Apel să dea o soluţie favorabilă unei persoane condamnate.

Avocatul Horia Chivari a fost reţinut, vineri, de procurorii DNA Oradea, pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), transmite Mediafax.

Conform sursei citate, în perioada iunie-august 2011, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea, avocatul Chivari a primit, la cererea sa, suma de 24.000 de euro de la denunţător, spunând că banii vor ajunge la judecători pentru pronunţarea unei hotărâri favorabile, respectiv pentru punerea în libertate a unei persoane.

"În cauza respectivă, persoana era arestată şi condamnată de instanţa de fond la pedeapsa închisorii cu executare, pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", se arată în comunicatul DNA.

Vineri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Chivari pentru 24 de ore, urmând ca sâmbătă acesta să fie dus la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, lui Chivari i se impută că ar fi cerut şi primit cei 24.000 de euro pentru a obţine de la Curtea de Apel Oradea eliberarea sătmăreanului Doru Tukacs, cunoscut în mediul interlop, banii fiind daţi de către o persoană apropiată lui Tukacs, acum denunţător în cauză.

Sursele citate menţionează că, trimis în judecată în 2011 pentru că ar fi bătut un sătmărean care nu i-a plătit la timp camăta, Tukacs a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, de Tribunalul Satu Mare, pentru ultraj contra bunelor moravuri, invocându-se că bărbatul este recidivist şi cercetat şi în alte dosare pentru fapte cu violenţă. La Curtea de Apel Oradea, în schimb, bărbatul, cunoscut ca membru al lumii interlope, a fost achitat, în toamna aceluiaşi an, şi sancţionat doar cu o amendă administrativă.

Pe de altă parte, avocatul Horia Chivari a mai fost reţinut, în primăvară, de către procurorii DNA - Structura Centrală, iar ulterior trimis în judecată, tot pentru trafic de influenţă.

În acea cauză, avocatului i se imputa că, în iulie 2011, a pretins şi a primit de la părinţii unui client 7.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora. Clientul său a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare, de la aceeaşi instanţă.

În faţa procurorilor, avocatul a declarat că banii i-a împărţit cu judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţie care, însă, nu s-a confirmat, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale împotriva magistratului.

Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa instanţei, pentru a beneficia astfel de reducerea limitelor de pedeapsă, motiv pentru care avocatul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la un an de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de încercare de trei ani, şi obligat la restituirea sumei cerute, de 7.000 de euro.

Sentinţa în acest caz nu este definitivă, deoarece procurorii DNA au atacat-o cu recurs, iar procesul este în desfăşurare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CITIŢI ŞI:

Avocatul Ioan Chivari, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite