Aproape 30 de Unităţi Administrativ Teritoriale din Bihor nu s-au arătat interesate de accesarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Claudiu Pop
Prefectul Claudiu Pop

26 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor nu au accesat fonduri europene. Anunţul a fost făcut chiar de către prefectul Claudiu Pop.

Potrivit prefectului, situaţia implementării proiectelor finanţate din fonduri europene arată că 327 de proiecte au fost derulate în exerciţiul financiar 2007-2013.

“Ca o concluzie, oraşele au preferat să acceseze finanţări în cadrul Programului Operaţional Regional şi pe programul de finanţare transfrontalieră Hu-Ro, în timp ce comunele s-au axat pe finanţări prin PNDR, precum şi pe Hu-Ro. Ca sumă, mi-e greu să spun, pentru că doar pe PNDL am avut 830 de milioane de lei care au venit în această perioadă. Ce este îngrijorător este că un număr de 26 de UAT-uri (din 101, n.r.) nu au accesat deloc, dar absolut deloc, fonduri europene” a declarat prefectul Claudiu Pop.

În altă ordine de idei, din cele 20 de acţiuni juridice iniţiate de Instituţia Prefectului, zece au fost soluţionate în favoarea prefectului în timp ce zece sunt încă pe rol. Printre cele zece soluţionate favorabil se află o hotărâre a Consiliului Local Sînmartin având ca obiect interzicerea exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, precum şi cele prin care s-a aprobat organizarea referendumului local.

Prefectul a subliniat că în fiecare caz de ilegalitate constatat s-a solicitat Consiliilor locale şi primăriilor reanalizarea actelor considerate nelegale sau incomplete, deşi legislaţia nu obligă prefectul la efectuarea acestei proceduri înainte de sesizarea instanţei de contencios administrativ.

“Cererea de conciliere, din punct de vedere legal, este un atribut al prefectului, dar nu este imperativ. Normal, prefectul, constatând ilegalitatea, atacă în instanţa de contencios şi suspendă automat hotărârile de consiliu sau deciziile primarilor. Întotdeauna am încercat în activitatea mea să mă duc pe cererea de conciliere, să dau o şansă de reanalizare a hotărârilor de consiliu şi de obicei consiliile locale sau primăriile au reanalizat ţinând cont de această decizie,” a precizat prefectul Pop.

Acesta a amintit şi proiectele majore în care s-a implicat, cu sprijinul fondurilor guvernamentale: Podul Densuşianu şi Podul din zona Metro, finalizate, şi finalizarea reabilitării DN76 Oradea-Beiuş. De asemenea, ca proiecte asumate sunt două pasaje supraterane peste centura municipiului Oradea, care sunt realizate în procent de 70% şi vor fi finalizate în 2016.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite