„A plăcea“ sau „a place“? Zece greşeli frecvente când vine vorba despre conjugarea verbelor în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conjugarea verbelor
Conjugarea verbelor

Nu puţine sunt situaţiile în care putem constata că, în ceea ce priveşte flexiunea verbului, există nenumărate abateri de la normă, fie că vorbim despre exprimarea orală, fie că vorbim despre exprimarea scrisă. Aceste „greşeli de exprimare“ au ca pornire conjugarea greşită a verbelor.

Regulile după care se conjugă verbele limbii române se învaţă în clasele primare, astfel că acestea nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru cei care au terminat cel puţin opt clase. Realitatea ne demonstrează că situaţia nu este chiar aşa. Nu de puţine ori întâlnim, în scris sau fie în exprimarea orală, greşeli frecvente în privinţa conjugării verbelor.

Lenuţa Brehoi este profesor de limba română de peste 30 de ani şi spune că aproape nu există text redat pe una-două pagini în care elevii să nu greşească cel puţin o conjugare.

“După cum se ştie, verbul este partea de vorbire flexibilă care exprimă acţiuni. Fiecare acţiune sau stare are un nume exprimat printr-o formă verbală nepersonală, numită infinitiv. Infinitivul este format din rădăcina verbului, la care se adaugă una din terminaţiile: -a,  -ea, -e, -i sau -î. Când este folosit numai pentru a denumi acţiunea sau starea exprimată de verb, infinitivul este precedat de prepoziţia “a”. După terminaţia infinitivului, verbele se grupează în patru conjugări, de aceea terminaţia infinitivului se numeşte caracteristica conjugări”, explică profesoara de limba română.

Potrivit regulilor gramaticale, conjugarea I formează infinitivul scurt cu sufixul –a (a lucra, a învăţa), conjugarea a II-a: formează infinitivul scurt cu sufixul –ea (a cădea, a avea, a plăcea, a tăcea), conjugarea a III-a formează infinitivul scurt cu sufixul –e (a bate, a cere, a face, a merge), iar conjugarea a IV-a formează infinitivul scurt cu sufixul –i şi –î (a citi, a privi, a coborî, a urî)

“Cele mai multe abateri se înregistrează însă la verbele din conjugarea a doua, pe care vorbitorii le mută în conjugarea a treia. Astfel, mulţi folosesc în vorbire «a place» deşi forma corectă este «a plăcea», iar «a părea» se transformă în «a pare»“, explică profesoara Lenuţa Brehoi.

Exemple de verbe conjugate greşit (prima formă din perechile de mai jos este cea corectă):  

”A plăcea” şi nu ”a place”,

 “A curăţa” şi nu “a curăţi”

“Triumfă” şi nu “triumfează”

“Adoptă” şi nu “adoptează”

“A părea” şi nu “a pare”

“Încununez” şi nu “încunun”

“Îngădui” şi nu “îngăduiesc”

“A dispărea” şi nu “a dispare”

“Decern” şi nu “decernez”

“Voiam” şi nu ”vroiam”.

Vă mai recomandăm:

Cele mai frecvente greşeli gramaticale pe care le fac românii. Lingviştii: „Limba română a ajuns să fie vorbită absolut întâmplător”

„Merită“ sau „se merită“ să vorbim corect româneşte? Topul celor mai frecvente greşeli în ceea ce priveşte utilizarea verbelor în limba română
 



 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite