Ţiriac, la Balc: zece ani de vânătoare cu zarvă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trofeele
milionarilor invitaţi la Balc i-au îngrozit pe români   Foto: mediafax
Trofeele milionarilor invitaţi la Balc i-au îngrozit pe români   Foto: mediafax

Agitaţie la Balc, pe proprietatea de 150 de hectare a afaceristului Ion Ţiriac, unde are loc, de mâine până duminică, controversata vânătoare anuală, la care  sunt aşteptaţi zeci de milionari din Europa.

Vânătoarea de la Balc, organizată în fiecare an, în luna ianuarie, de omul de afaceri Ion Ţiriac, bifează, în acest weekend, cea de-a zecea ediţie. Printre cei aşteptaţi să ajungă în seara aceasta la Balc sunt milionari din toată Europa, care nu ratează aproape niciun an la vânătoarea lui Ţiriac.

Printre aceştia sunt: George Marsan, primarul din Monaco, Wolfgang Porsche, moştenitor al imperiului auto german Porsche, Klaus Mangold, preşedintele Daimler Chrysler, José Merino Jiménez, bancher spaniol, şi Volker Schmidt, unul dintre cei mai mari vânzători de publicitate sportivă din Europa.

Petrecere românească

Pregătirile la Balc au început deja de câteva zile, iar zeci de localnici au fost tocmiţi de Ion Ţiriac pe post de bucătari şi personal de serviciu, pentru a le asigura tot confortul musafirilor. Aceştia din urmă vor ajunge, în cursul zilei de astăzi la Balc, unde vor rămâne pentru două partide de vînătoare, sâmbătă şi duminică, dar şi pentru petreceri ca la carte. În seara asta va avea loc celebra cină tradiţională, la care invitaţii vor servi ţuică, sarmale, cârnăciori, tobă, mămăliguţă, şorici şi jumări. Din anii trecuţi se ştie că, la prima masă alături de prieteni, Ţiriac îi răsfaţă pe aceştia cu muzica artiştilor români,  printre invitaţii anilor trecuţi numărându-se maestrul Gheorghe Zamfir, lăutarii Gina Lincan şi Petrică Andrei, acordeonistul Marian Mexicanu, ţambalistul Luis Iordache, dar şi Andreea Bănică, Corina sau Ana Maria Ferencz. Goana după mistreţi va începe sâmbătă dimineaţă, când primii după vânat vor porni cei circa 200 de gonaci, bine instruiţi dinaintea sosirii invitaţilor şi, mai ales, foarte discreţi. În anii trecuţi, gonacii au fost plătiţi cu câte 50 de lei pe zi, iar cei care transportă cu maşinile mistreţii primeau câte 130 de lei.

În jurul prânzului se va lua o pauză pentru masa la conac, iar apoi, până la ora 17.00, va urma o altă partidă de vânătoare. De la ora 20.00, musafirii vor lua din nou parte la o petrecere, urmând ca duminică dimineaţa să se întâlnească pentru ultima partidă de vânătoare din acest an. Se ştie, însă, că, pe lângă distracţia pe cinste a vânătorilor, care a stârnit, de multe ori, revoltă în rândul românilor, din cauza trofeelor sângeroase ale milionarilor, evenimentul de la Balc al lui Ion Ţiriac este şi o modalitate de a cultiva relaţiile între bogaţii Europei şi un bun prilej de a-şi stabili planuri de afaceri împreună.

“Vin aici oameni foarte bine văzuţi în Europa. E cea mai bună vânătoare organizată în Europa, într-un ţarc. prinţul Dimitrie Sturdza

2005. Anul vânătorului Adrian Năstase

Prima partidă de vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, când s-a iscat şi un mare scandal. Printre invitaţii de atunci s-a aflat şi fostul premier al României Adrian Năstase, cel care, la începutul acestei săptămâni, a intrat pentru a doua oară în puşcărie. Din cei 185 de porci mistreţi ucişi la prima vânătoare, 23 au fost prada lui Năstase, acesta fiind desemnat cel mai bun vânător. Un an mai târziu, în 2006, prada a ajuns la 200 de mistreţi împuşcaţi.

2009. Aterizare cu emoţii pentru Ţiriac

În 2009, partida de vânătoare de la Balc a fost marcată de un incident neplăcut. Avionul în care se aflau fiul magnatului, Ion Ion Ţiriac, omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi alţi opt invitaţi a ratat aterizarea pe pista Aeroportului din Oradea şi a ieşit în decor. Avionul a părăsit pista de aterizare şi, după
ce s-a târât pe câmp, s-a oprit într-un canal colector. Nimeni nu a fost însă rănit. Avionul
a ajuns însă o epavă care, până anul trecut, a stat lângă gardul Aeroportului din Oradea.

2011. „Stop Killing. Play Tennis!“

În ultimii doi ani, vânătoarea de la Balc a fost umbrită de protestele iubitorilor de animale. În 2011, protestatarii au întins un fileu uriaş în faţa porţii domeniului de la Balc şi au jucat tenis, în timp ce anul trecut au înălţat un balon uriaş cu aer ce a purtat cu el mesajele „Balc Arena Killing“ (Balc, arenă criminală) şi „Balc Arena Tennis“. Şi în acest an, oficialii Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor spun că vor continua tradiţia protestelor. „Atât timp cât domnul Ţiriac continuă tradiţia acestei vânători, care nu e vânătoare, ci un masacru, noi încercăm să contracarăm acţiunea“, ne-a declarat Claudiu Dumitriu, şeful organizaţiei.

Mai puteţi citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/marea-vanatoare-de-la-balc-domeniul-administrat-1503631.html">Marea vânătoare de la Balc. Domeniul  administrat de Ion Ţiriac îi aşteaptă pe miliardarii Europei</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/trichineloza-printre-mistretii-impuscati-la-1401102.html">Trichineloză printre mistreţii împuşcaţi la vânătoarea de la Balc</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite