Șeful Poliției Române de Frontieră, Ioan Buda, "regina" din afacerea șpăgilor din vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Buda, șeful Poliției Române de Frontieră, a cărui carieră a început în Punctul de Frontieră Borș, ca ofițer operativ,  în anul 1990, este acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statul de "regină" în afacerea șpăgilor colectate din vămi.

„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest, citată de ziarul Cotidianul.

Vameșul susține, potrivit sursei citate, că Ioan Buda știa că în vămi sunt ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, care lucrează sub acoperire și și-ar fi restras protejații din vămile unde s-au făcut arestări. „De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meargă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul V. C.. De aici tragem concluzia că Buda ştia de acţiunea DNA şi si-a retras oamenii", mai spune lucrătorul.  Sursa citată scrie că în afară de agentul nominalizat în scrisoare, mai mulţi poliţişti de frontieră cu grad de ofiţer, "au fost detaşaţi de la Moraviţa ori au fost mutaţi în turele în care nu au operat investigatorii sub acoperire. Acest lucru s-ar fi petrecut cu două luni înainte de reţinerea celor 44 de poliţişti, din ordinul direct al chestorului Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române".

Provocați să ia șpagă de către ofițerul sub acoperire

„Am fost provocaţi, manipulaţi şi intimidaţi de ofiţerul sub acoperire, care spunea că «am în spate Casa Poporului» şi că poate să mute din punct pe cine vrea. El lua banii de la ţigările care treceau cu acceptul lui, el fiind planificat în fiecare tură la supraveghere vamală, pentru a putea participa la controlul autovehicolelor împreună cu vameşii. Vodă făcea aceste lucruri deşi, prin lege, ofiţerul sub acoperire nu are voie să provoace, să participe sau să instige la săvârşirea unor infracţiuni", mai scrie lucrătorul de la Moraviţa, citat de Cotidianul.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat pentru Adevărul de Seară Oradea că Ioan Buda refuză să comenteze pe marginea acuzațiilor aduse de scrisoarea vameșului aflat în arest.

10.000 de lei, salariul lui Buda

De când e șeful Poliției Române de Frontieră, Ioan Buda câștigă, potrivit declarației de avere, în jur de 120.000 de lei, anual. Chestorul este proprietarul unui apartament de 100 de metri pătrați și a unei case aflate în construcție, în Cluj - Napoca. Buda are un BMW X3 și datorii de 20.000 euro la bancă.

Buda, carieră de succes la frontieră

Chestorul Ioan Buda și-a început cariera în Punctul de Trecere a Frontierei Borș, ca ofițer operativ, în anul 1990. Din 1999 până în 2001 a fost șef de tură în Borș, iar din 2001 în 2002 a fost adjunctului șefului Sectorului Poliției de Frontieră Borș. În 2003 a avansat șef de birou în cadrul Direcției Poliției de Frontieră Oradea, care avea în subordine inspectoratele din trei județe: Bihor, Arad și Satu Mare. În 2005 a fost numit directorul Direcției Poliției de Frontieră Oradea, de unde, în 2007 a avansat la București.

Pe vremea când era șef la Oradea, corupția era în floare, în punctele de frontieră din Bihor. Ca dovadă, mai jos sunt câteva exemple ale unor polițiști care au fost suspectați de corupție. Cei mai mulți au scăpat nevinovați.

Iulie 2005 - În autoturismul subinspectorului I. T, şef de tură în PTF Borş, sunt găsite două pachete de ţigări cu 1.000 de euro, bani pe care poliţistul nu i-a putut justifica şi care trebuiau declaraţi la intrarea în tură. Frontieristul a primit doar o sancţiune disciplinară, chiar dacă mai avea antecendente de acest gen. Pe unul dintre pachete scria "Șefi".

Decembrie 2005 -
Agentul N. O. din cadrul PTF Episcopia Borş este cercetat fiind suspectat că ar fi facilitat trecerea frontierei unor moldoveni, contra unor sume de bani.

Ianuarie 2006 - Agentul T. N. M. este trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz. Acesta a fost acuzat că numai în luna decembrie 2005 a primit mită peste 3.000 de euro mită.

Ianuarie 2006 - Agentul P. B. este reţinut de procurori fiind acuzat de luare de mită.

Aprilie 2006 - Inspectorul principal de poliţie C. C. şi agentul F. V. sunt trimişi în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice precum şi iniţierea, constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Mai 2006 - Agentului A. G i se organizează un flagrant după autodenunţul unui şofer de microbuz. Se începe cercetarea lui. 

Noiembrie 2006 - În timpul unul control la PTF Salonta, asupra agenţilor G. M. şi I. S. au fost găsite sume de bani în lei şi valută, pe care lucrătorii nu le-au declarat la intrarea în serviciu. În autoturismul unuia dintre agenţi au fost găsite şi bunuri provenite din magazinele duty-free. În atenţia anchetatorilor au intrat atunci şi agentul F. P. şi şeful de tură V. M.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite