VIDEO „Conducta Regelui Carol I“, planul catalogat „fantezist“ acum un secol, dar care a revoluţionat aducţiunea de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări la conducta de  apă Timişeşti FOTO curierul-iasi.ro
Lucrări la conducta de  apă Timişeşti FOTO curierul-iasi.ro

Una dintre cele mai importante aducţiuni de apă potabilă din ţară a fost construită la începutul secolului XX în judeţul Iaşi. În 1911 a fost inaugurată conducta de la Timişeşti, proiectată de celebrul hidrolog englez W. H. Lindley, care a lucrat la mai multe proiecte majore din Europa.

Apa potabilă a fost pentru mult timp o mare problemă a bătrânului Iaşi, potrivit istoricului Ion Mitican. După îndelungi analize comparative, la sfârşitul secolului XIX, primarul Nicolae Gane şi Consiliul comunal, acceptau propunerea celebrului hidrolog englez William Heerlein Lindley, proiectant al mai multor lucrări de aducţiune printre care şi cele din Varşovia şi Hamburg.

Soluţia pentru un volum mare de apă era construirea unei conducte din zona Timişeşti spre Iaşi, dar principalul impediment era distanţa mare, de aproximativ 100 de kilometri. Aducţiunea de la Timişeşti avea avantajul unei ape de izvor pure, cît şi a căderii naturală datorită diferenţei de altitudine dintre sursă şi oraşul Iaşi, se arată în analizele de la acea dată.

„Raportul hidrologului, înaintat primarului Al. Bădărău, în septembrie 1899, cu două variante de traseu, era primit cu rezerve, căci aducţiunea presupunea cheltuieli de peste 12 milioane lei şi unii consilieri considerau planul «fantezist» sau «utopic» pentru posibilităţile financiare“, scria istoricul Ion Mitican. După îndelungi dezbateri, în 1904, primarul C. B. Pennescu opta pentru soluţia aducţiunii de la Timişeşti, pe care o punea în lucru urmaşul său, primarul Gheorghe Lascăr. Au urmat mai multe licitaţii, câştigate în final de firma Union Baugesellschaft din Viena.

„După multe eforturi, prin noiembrie l9l0, conducta de aducţiune a apei în Iaşi, lungă de aproximativ 103 km, ajungea în oraş, iar la 6 ianuarie 1911 apărea şi apa Moldovei, făcîndu-se sfinţirea. Distribuţia începea după 5 aprilie 1911“, potrivit notelor istoricului ieşean. Drumul apei de la Timişeşti la Iaşi a primit denumirea de „Conducta Regelui Carol I“.

Sursa video- ApaVital

La execuţia lucrărilor au participat în jur de 3.000 de muncitori, pe lângă localnici fiind prezenţi şi numeroşi italieni şi bulgari. Potrivit datelor vremii, preţul fontei a crescut pe piaţa mondială, din cauza solicitării foarte mari pe şantierul de la Iaşi.

Citeşte şi:

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite