Un pelerin la două secunde, viteza de trecere prin faţa raclei cu rămăşiţele umane ale Cuvioasei Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii trec în viteză prin faţa catafalcului FOTO Adevărul
Credincioşii trec în viteză prin faţa catafalcului FOTO Adevărul

Cel mai important pelerinaj religios al ortodoxiei române este în plină desfăşurare la Iaşi, iar organizatorii estimează că 300.000 de oameni, în frunte cu liderii politici ai momentului, vor trece anul acesta prin faţa catafalcului cu moaşte.

Clericii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că popularitatea pelerinajului la moaştele Cuvioasei Parascheva este în creştere de la an la an. Din acest motiv, ar urma să ajungă la Iaşi anul acesta, în intervalul 9-16 octombrie, în jur de 300.000 de oameni, cu 80.000 mai mult faţă de octombrie 2013.

Pelerinii s-au aşezat la rând, pentru a ajunge la racla cu rămăşiţe umane, încă de vineri dimineaţa. Coada se întinde în acest moment pe o lungime de câţiva kilometri, dar momentul de apogeu va fi atins marţi, 14 octombrie, atunci când sfânta considerată făcătoare de minuni este celebrată în calendarul creştin-ortodox.

Fiecare credincios ar urma să petreacă în jur de 15-16 ore pentru a ajunge în baldachinul unde sunt aşezate moaştele, situat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Pentru mulţi creştini sosiţi la Iaşi de la distanţe apreciabile, momentul atingerii raclei este uşor frustrant. Oficialii de la Mitropolia Moldovei implicaţi în organizarea evenimentului au estimat că între 1.800 şi 2.000 de pelerini trec prin faţa raclei în fiecare oră, ceea ce face ca fiecare să nu se poată reculege mai mult de două secunde, odată ajuns la catafalc.

O femeie de 61 de ani, din localitatea ieşeană Brăeşti, a murit în noaptea de 10 spre 11 octombrie în timp ce aştepta la rând. Avea probleme cardiace, iar personalul SMURD care a preluat-o imediat n-a reuşit să-i mai salveze viaţa. Peste 70 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, mulţi dintre ei pierzându-şi cunoştinţa din cauza epuizării.

Constantin Brâncoveanu, adus în premieră la Iaşi

În cursul zilei de astăzi, 12 octombrie, la Iaşi au fost aduse şi moaştele domnitorului Constantin Brâncoveanu, un sfânt intrat recent în calendarul creştin ortodox. Rămăşiţele umane se află în mod obişnuit la Biserica „Sf. Gheorghe – Nou“ din Bucureşti şi vor sta alături de cele ale Cuvioasei Parascheva doar pe durata pelerinajului religios de la Iaşi.

Pelerinajul religios este inclus de primăria locală în Sărbătorile Iaşului, care au început pe 6 octombrie şi se termină pe 28 octombrie. Municipalitatea a alocat anul acesta pentru organizare 2,8 milioane de lei, sumă record, aproape dublă faţă de anul precedent.

Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iaşi se va înregistra marţi, când va avea loc Sfânta Liturghie în faţa Catedralei Mitropolitane, moment la care este aşteptat şi premierul Victor Ponta. Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică, la evenimentul care a adunat anul trecut peste 10.000 de persoane.

Oficialii Primăriei Iaşi, conduse de PSD-istul Gheorghe Nichita, spun că au trimis invitaţii către toţi liderii politici importanţi, inclusiv către şeful de stat Traian Băsescu sau liderul PNL Klaus Iohannis, principalul contracandidat al premierului Ponta la alegerile prezidenţiale programate la scurt timp după pelerinajul de la Iaşi. Deocamdată, nu există confirmări sau infirmări oficiale ale celor menţionaţi cu privire la venirea în Iaşi.
Partea laică a Sărbătorilor Iaşului include o serie de concerte de muzică uşoară desfăşurate în intervalul 11-15 octombrie în faţa Palatului Culturii.

Capul de afiş este reprezentat de concertul susţinu de Loredana Groza, Smiley şi Marius Moga, pe data de 15. Tudor Chirilă, al patrulea arbitru de la „Vocea României“, anunţat de asemenea la Iaşi de către primarul Nichita, a infirmat în cursul zilelor trecute până şi faptul că a fost contactat oficial pentru acest eveniment, care va fi prezentat de către Pavel Bartoş.

Cine este Cuvioasa Parascheva

Este cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Vineri şi i se atribuie, în tradiţia creştin-ortodoxă, zeci de minuni făcute după moarte. 14 octombrie este data la care a decedat în Epivat, Tracia, o localitate situată în apropiere de Constantinopol, actualul Istanbul. Se ştie doar că a trăit în secolul XI şi că s-a născut într-o familie bogată. Moaştele ei au ajuns la Iaşi în 1641, drept recompensă pentru domnitorul Vasile Lupu pentru că a plătit toate datoriile către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Mai puteţi citi:

O femeie a murit din cauza oboselii şi a inimii în timp ce aştepta să ajungă la moaştele Cuvioasei Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România

Politicienii s-au băgat din nou în faţă la moaştele Sfintei Parascheva. Un pelerin de rând aşteaptă 15 ore să ajungă la raclă

Parascheva, de la sfântă la afacerea BOR

Începe cel mai mare pelerinaj religios din ţară

Sărbătorile Iaşiului - program tras la indigo cu cel din 2012. Cât cheltuie Primăria pentru Pavel Bartoş, Smiley, Loredana, Mandinga şi Cargo

Sărbătorile Iaşului, desfiinţate de organizatorii de evenimente

Iaşi, oraşul de după dealuri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite