Un geolog care a călătorit în mai multe zone a fost diagnosticat cu rujeolă şi meningită. „Pacientul a dezvoltat o erupţie mai deosebită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un bărbat a fost diagnosticat cu rujeolă şi meningită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Pacientul se află în afara oricărui pericol.

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, a fost diagnosticat cu rujeolă şi cu meningită. Diagnosticul de rujeolă a fost confirmat de analizele de laborator în urmă cu câteva zile. Potrivit medicilor, bărbatul care încă se află sub supraveghere de specialitate are în prezent o evoluţie bună.

Bărbatul, geolog de profesie, ar fi fost plecat din ţară anul acesta de mai multe ori, ultima dată în insulele Madeira. Pacientul ar fi călătorit cu avionul şi ar fi intrat astfel în contact cu adulţi şi copii români din diferite regiuni ale ţării.

„Pacientul a dezvoltat o erupţie mai deosebită şi, pe lângă rujeolă, a fost diagnosticat şi cu meningită. Evoluţia sa actuală este favorabilă“, a punctat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit medicului, apariţia rujeolei la adulţi este favorizată şi de faptul că, înainte de 1979, nu se făcea vaccinare anti-rujeolică.

„Vaccinarea a început în 1979. Toţi românii născuţi începând cu acest an au fost vaccinaţi corect, până spre finalul anilor ’90. Pacientul în cauză este născut înainte de această dată, deci nu este vaccinat. A dezvoltat afecţiunea pentru că sigur a intrat în contact cu o persoană infectată“, a mai subliniat Hurmuzache. 

Conform medicului, adulţii care ştiu că nu au fost vaccinaţi îşi pot cumpăra produsul farmaceutic şi se pot adresa specialiştilor pentru a-i imuniza.

Ultimul pacient diagnosticat cu rujeolă şi externat din Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi are doi ani. Copilul a părăsit unitatea medicală la finalul săptămânii trecute. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli deosebit de contagioase care pot determina complicaţii severe, precum bronhopneumonie, meningită, encefalită, pancreatită, pierderea sarcinii, iar în unele cazuri chiar decesul. Rujeola mai poate cauza infecţii ale urechii, diaree, bronşite, convulsii, leziuni cerebrale. 

„Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase, care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, encefalită şi surzenie. Vaccinul ROR funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care o persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui“, subliniază reprezentanţii DSP. 

Citeşte şi:

Epidemia de rujeolă face ravagii: 7.200 de cazuri înregistrate până în prezent. Al 31-lea deces, în curs de confirmare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite