Tineri arhitecţi din Franţa au venit la Iaşi să restaureze conacul lui P.P. Carp de la Ţibăneşti. Muncesc voluntar şi îşi plătesc şederea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii arhitecţi lucrează cu pasiune la restaurare FOTO Digi 24 Iaşi
Tinerii arhitecţi lucrează cu pasiune la restaurare FOTO Digi 24 Iaşi

În comuna ieşeană Ţibăneşti se desfăşoară de opt ani unul dintre cele mai interesante proiecte vizând restaurarea unor importante monumente din patrimoniul naţional.

Conacul marelui om politic P. P. Carp din comuna ieşeană Ţibăneşti a fost confiscat cu tot cu domeniul aferent de regimul comunist în anul 1949.

Este una dintre cele mai frumoase proprietăţi boiereşti din Moldova. Printre altele, mausoleul familiei Carp, aflat pe cuprinsul domeniului, a fost construit după planurile celebrului arhitect Gustave Eifflel.

A fost recuperat de moştenitori abia în totalitate abia în 2005, an în care urmaşii marelui om politic, fost lider al Partidului Conservator, au gândit unul dintre cele mai frumoase proiecte pe bază de voluntariat din România ultimilor ani.

La Ţibăneşti are loc în fiecare vară workshop-ul „Batem fierul la conac". Proiectul, aflat la ediţia a VIII-a are ca scop restaurarea în întregime a conacului, precum şi instruirea tinerilor studenţi la arhitectură în aspectele practice ale meseriei lor.

Până în prezent, au ajuns la Iaşi studenţi din Japonia, Statele Unite ale Americii, Anglia, Franţa şi România.

Proiectul este coordonat de cunoscutul arhitect Ştefan Sturdza, strănepotul lui Petre P. Carp: "Ceea ce dorim aici să facem nu este o reşedinţă a familiei, ci un spaţiu pentru învăţământ, pregătire profesionale în domeniul meseriilor tradiţionale", a declarat acesta pentru digi24iasi.

tibanesti

Pentru a participa la acest proiect, anul acesta 45 de studenţi la Arhitectură din România şi din Franţa au plătit câte 800 de lei, bani ce acoperă costul meselor din timpul celor două săptămâni.

tibanesti

În această perioadă, ei participă la ateliere de sobărit, de frescă, fierărit, termoizolaţie cu paie şi tencuieli cu lut. Alexandra Mihăilciuc, organizator eveniment: "Eşti, practic într-o casă a caselor, într-un loc cu toate posibilităţile deschise în care tu poţi fi un element activ, să ai iniţiativă şi să determeni un anumit proces în anumite limite care ţin de restaurare".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite