Soluţii de gătit în condiţii extreme. La ce poţi folosi sângele unui animal vânat şi cum poţi prepara în nisip moluşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Fie că aveţi de gătit carne de vânat, peşte sau moluşte, experţii în tehnici de supravieţuire în orice situaţie oferă câteva soluţii inedite.

Pentru cei care ajung în situaţii limită şi trebuie să-şi procure hrană, autorul John „Lofty“ Wiseman dă mai multe sfaturi în volumul său „SAS Ghidul supravieţuitorului“. În ceea ce priveşte carnea, autorul atrage atenţia asupra celei din zona cu climă caldă. „Porcii sălbatici sunt de obicei investaţi de tenii şi viermi de gălbează. Carnea de vânat poate fi şi ea atacată de viermi“, susţine autorul. 

Şi măruntaiele unui animal vânat pot fi valorificate, dar trebuie acordată atenţie, în special ficatului: „Dacă este tare, nu are miros, pete sau umflături, atunci poate fi mâncate. Fierbe-l întâi, apoi prăjeşte-l. Inima e bine să fie fiartă înainte de a fi gătită“. Nici sângele nu trebuie aruncat. „Păstrează-l în recipientul în care a fost colectat, dar acoperă-l cu ceva. La suprafaţă se va ridica un lichid limpede. După ce sângele s-a decantat în întregime, scurge lichidul respectiv. Sângele rămas trebuie ţinut lângă foc până se usucă şi se întăreşte. Foloseşte-l pentru îngroşarea supelor şi a tocanelor“, descrie John „Lofty“ Wiseman. 

În ceea ce priveşte peştele, autorul precizează că acesta nu are paraziţi dacă este prins în apele curgătoare: „Cea mai bună metodă de preparare este fierberea la foc mic sau învelirea lor în frunze şi coacerea pe tăciuni încinşi“. Pe de altă parte, „crabii, homarii, creveţii şi alte crustacee prezintă mai multă siguranţă pentru consum dacă sunt fierte, întrucât pot conţine organisme dăunătoare sănătăţii. Toate alimentele de origine marină se alterează repede, astfel încât se recomandă pregătirea lor cât mai repede posibil“. 

Midiile şi scoicile pot fi gătite şi într-o groapă de nisip: „Sapă o groapă în nisip şi fă un foc alături, aşezând pietre deasupra. Când s-au încins pietrele, pune-le în groapă şi aşază scoicile peste ele, acoperându-le cu alge marine sau iarbă-de-mare, peste care pune un strat de 10 centrimetri de nisip. Aburii care se formează înăuntru vor fi suficienţi pentru gătirea moluştelor“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite