Schiţa Spitalului Regional al Moldovei a fost făcută publică. Ce presupune proiectul de 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Primăriei Iaşi au publicat planul urbanistic zonal, documentul care stă la baza construcţiei celui mai mare spital din Regiunea de Nord-Est.

Municipalitatea a finalizat consultarea publică pentru planul urbanistic zonal (PUZ) la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, unul din cele trei care vor fi construite în ţară de Ministerul Sănătăţii cu bani europeni.

Potrivit primarului Mihai Chirica, Iaşiul a făcut primele demersuri în derularea acestui proiect, unul dintre cele mai importante investiţii din fonduri nerambursabile. „Am fost primul oraş din România care a predat documentaţia de construire a Spitalului Regional de Urgenţă“, a transmis primarul Mihai Chirica la bilanţul pe 2017.

Potrivit planului urbanistic zonal (PUZ), documentul care stă la baza investiţiei de 200 de milioane de euro, viitorul Spital Regional de Urgenţă va fi amplasat pe un teren de 12 hectare din zona Moara de Vânt, între două zone de păduri de la periferia Iaşiului, în apropiere de Aeroport. 

Terenul de 120.000 de metri pătraţi a fost pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii de către Primăria Iaşi. Schiţele urbanistice arată că în zonă construcţiile spitalului vor fi pe 36.000 de metri pătraţi, circulaţiile carosabile şi parcările vor ocupa 24.000 de metri pătraţi, circulaţiile pietonale 12.000 metri pătraţi, iar spaţiile verzi 48.000 metri pătraţi. 

image

PUZ-ul (FOTO) mai arată că spitalul va avea avea două nivele în subteran, parter şi cinci etaje, cu o înălţime maximă de 25 metri. Există discuţii despre căile de acces, deoarece în zonă acum se ajunge doar pe drumuri foarte înguste şi nepotrivite pentru un flux necesar unei unităţi medicale ce va deservi întreaga Regiune de Nord-Est. 

Ministerul Sănătăţii ar urma să construiască trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, cu fonduri alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Practic, un spital regional costă în jur de 200 de milioane de euro, cu tot cu dotări. Prin POR 2014-2020 sunt alocate, la nivelul Regiunii de Nord-Est, 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. De la bugetul de stat ar urma să mai fie alocate încă 50 de milioane de euro, iar diferenţa până la 200 de milioane, cât ajunge fiecare spital, va fi acoperită din împrumuturi ce vor fi parafate la nivel central cu instituţii de creditare internaţionale. 

Conform calendarului de implementare, studiul de fezabilitate va fi terminat la finele acestui an, apoi va fi lansată licitaţia pentru desemnarea unui constructor, iar lucrările propriu-zise vor începe în toamna anului 2019. Realizarea lucrărilor nu ar trebui să depăşească 36 de luni. În primăvara anului trecut, oficiali din Ministerul Sănătăţii transmiteau la Iaşi „în al doilea semestru al anului 2022 spitalul va fi gata“.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite