Scandalul sexual care a zguduit Iaşiul la mijlocul anilor ’50: soţia rectorului se număra printre fetele care îndeplineau plăcerile bărbaţilor din lumea bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localurile rău famate îşi desfăşurau activitatea ascunse de autorităţi. FOTO: Arhivă
Localurile rău famate îşi desfăşurau activitatea ascunse de autorităţi. FOTO: Arhivă

Tutungeria „La Madam Capot” din Iaşi a provocat la mijlocul anilor ’50 un adevărat scandal sexual în lumea bună a oraşului. Comunitatea academică a fost revoltată de o descoperire de senzaţie a poliţiei de atunci. Printre fetele care ofereau servicii la acea vreme, autorităţile descoperiseră şi fotografia soţiei rectorului universităţii, Coca Livescu.

Localul lui Madam Capot, mascat sub numele de tutungerie, a fost descoperit de poliţie, după ce mai multe doamne din lumea bună a oraşului au reclamat faptul că soţii lor îşi petrec vremea în prezenţa fetelor care munceau acolo.

Casa de moravuri uşoare se afla în zona Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, pe locul în care în prezent se află corpul B al acesteia. „Tutungeria” a fost luată cu asalt de autorităţi şi desfiinţată, acţiunea fiind ascunsă publicului larg. Totuşi, în arhivele vremii se conseamnează faptul că, deşi printre fetele descoperite la serviciu nu se afla soţia rectorului, fotografia acesteia a fost descoperită pe unul dintre pereţii localului. Printre pozele fetelor care erau expuse pentru a atrage clienţii se afla şi cea a Cocăi Livescu, „doamna rector”.

„Trebuie făcută diferenţa între casele în care diferite fete de la sate, cu o anumită situaţie, practicau această meserie, după ce, bineînţeles, erau verificate medical, şi localurile în care doamnele din înalta societate închiriau spaţii pentru a-şi consuma unele aventuri pentru că închirierea unei camere la hotel era destul de dificilă în acea perioadă”, a precizat Ovidiu Buruiană, profesor de istorie contemporană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Descoperirea a fost făcută în primăvara anului 1955, când rectorul Jean Livescu conducea universitatea de doi ani. Profesorul de germanistică avea o reputaţie deosebită în rândul comunităţii academice ieşene, fiind cunoscut pentru stagiile sale de pregătire în străinătate şi pentru doctoratul urmat la Universitatea din Strasbourg. Soţia sa, însă, abandonase facultatea, dar îşi câştigase un nume în societate prin prisma căsătoriei cu rectorul universităţii.

Coca Livescu era „o blondă fermecătoare, impozantă, o cucoană în toată regula”, o soţie pe care nimeni nu o bănuia că ar putea frecventa localuri precum cel al lui Madam Capot. „Tutungeria” luase acest nume pentru felul în care matroana întâmpina clienţii, şi anume în capot roşu. Madam Capot îşi alegea clientela doar din lumea bună a oraşului şi avea program doar noaptea, de la anumite ore spre dimineaţă. O noapte de plăcere în localul doamnei costa aproximativ 20 de lei.

Citeşte şi:

Răzmeriţa femeilor din Ploieşti împotriva „stricatelor“. Cum se tranşa, la 1808, conflictul dintre neveste şi prostituate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite