Procesomană în robă. O judecătoare din Iaşi, acuzată că lipseşte de la serviciu pentru a se ocupa de propriile procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară a soluţionat sesizarea unui ieşean care a reclamat că judecătoarea Cerasela Cazacu, de la Judecătoria Iaşi, ar lipsi de la serviciu pentru a participa la propriile procese în care este parte. Deşi nu a fost sancţionată, inspectorii judiciari au dezvăluit că magistratul ieşean este implicat într-un număr foarte mare de procese.

Reclamaţia ce a vizat-o pe judecătoarea Cerasela Cazacu, un nume care a mai apărut în ultimii ani şi în alte scandaluri, a fost înaintată Inspecţiei Ju­diciare chiar de fratele acesteia, la finele anului trecut, judecătoarea fiind acuzată că şi-ar neglija serviciul pentru a participa la o multitudine de procese în care este implicată ca justiţiabilă.

Chiar dacă a participat la numeroase procese în zile lucrătoare, se pare că magistratul acuzat a fost în general atent cu modul în care îşi gestionează atribuţiile profesionale, cel puţin formal. Asta pentru că Inspecţia Judiciară, în urma unei verificări, a găsit doar o absenţă de la instanţă, conclu­zionând însă, cu toate acestea, că Cera­sela Cazacu nu a încălcat nicio normă legală sau profesională pentru a fi sanc­ţionată. Verificările Inspecţiei Judiciare nu au avut însă în vedere şi sesizările anterioare datei de 26 noiembrie 2014, pentru că eventualele abateri descoperite ar fi fost oricum prescrise.

Ce au reţinut inspectorii

Inspecţia Judiciară a clasat lucrarea în care Cerasela Cazacu a fost cercetată pe 30 ianuarie. În rezoluţia de clasare se menţionează: „Prin sesizarea formulată, în esenţă, petentul Hulbocianu Că­tălin Petru a semnalat faptul că doamna Cazacu Cerasela Mădălina, jude­cător în cadrul Judecătoriei Iaşi, ar fi lipsit de la programul de lucru al instanţei pentru rezolvarea unor probleme personale, respectiv pentru a fi prezentă în instanţă în cadrul dosarelor în care este parte, înregistrate pe rolul diverselor instanţe.“

În acelaşi document, inspectorii mai arată că au analizat fişele dosarelor care erau menţionate în plângere şi în care Cerasela Cazacu era sau este parte: nu mai puţin de 24 de dosare, aflate în diferite stadii procesuale. Inspectorii au analizat doar procesele care au avut termen ulterior datei de 26 noiembrie 2014, considerându-se că, anterior acelei zile, orice eventuală abatere disciplinară ar fi fost prescrisă. Cerasela Cazacu ar fi participat la procesele sale în 23 de zile diferite, ce aveau loc la Moineşti, Bacău, Vaslui sau Ro­man. În 9 dintre acestea s-ar fi aflat însă în concediu de odihnă.

„Potrivit veri­ficărilor prealabile realizate, s-a constatat că singura dată dintre cele men­ţio­nate, în care doamna judecător Ca­zacu Cerasela Mădălina a avut programată şedinţă de judecată, este cea din data de 18.02.2016“. În acea zi, Cerasela Cazacu ar fi început programul de lucru de la 8.30, dosarul său, de la Bacău, fiind strigat la ora 13.30. 78 de cauze, în care 20 erau în pronunţare, ar fi trebuit să soluţioneze judecătoarea ieşeană înainte de a pleca la propriul proces, mai reiese din rezoluţia Inspecţiei Judiciare.

Reprezentanţii acestei instituţii au concluzionat: „Se impune a fi subliniat şi faptul că legea prevede că programul de lucru al magistraţilor este de 8 ore, şi că de regulă începe la 8.00 şi se termină la ora 16.00, însă acest standard de cele mai multe ori nu poate fi respectat, ştiut fiind faptul că magistraţii de regulă lucrează peste program, iar şedinţele de judecată şi activitatea de studiu a dosarelor, respectiv de concepţie a motivărilor hotărârilor judecătoreşti, depăşesc durata de 8 ore prevăzută de regulament.“ Astfel, inspectorii au precizat că, pentru ca un judecător să poată fi sancţionat disciplinar, acesta trebuie să lipsească în mod repetat de la serviciu şi ca acest fapt să afecteze în mod direct instanţa. Cerasela Cazacu nu a putut fi contactată anterior publicării acestui material.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite