Miturile despre capacităţile deosebite ale stângacilor, desfiinţate de specialişti: „Sunt oameni absolut normali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii oameni folosesc mâna stângă mai uşor
Unii oameni folosesc mâna stângă mai uşor

În relaţiile de zi cu zi îi privim cu scepticism şi curiozitatene pe cei care ies din normă şi sunt diferinţi faţă de medie. Într-o astfel de categorie intră şi cei care folosesc mai uşor mâna stângă.

Foarte uşor stângacii sunt catalogaţi ca fiind mai creativi, mai bine plătiţi, cu performanţe mai bune în sport, dar şi mai vulnerabili psihic şi emoţional.

Psihologul Joseph Messinger vorbeşte despre un alt mit, legat de faptul că stângacii ar fi în majoritate băieţi, deoarece ar mai fi fragili la naştere decât media sugarilor.

„Pe baza unui studiu al gesturilor făcut pe mai bine de 10.000 de persoane între anii 2004 şi 2008, pot să afirm că stângacii nu reprezintă decât 14-15% din populaţie şi că proporţia bărbaţi-femei nu este atât de descentrată. Practic, numărul femeilor stângace este egal cu cel al bărbaţilor stângaci“, explică specialistul în comunicare verbală şi nonverbală.

„Statutul de minoritate a stângacilor şi bogatul simbolism stânga-dreapta existent în mai toate culturile au contrariat omenirea de-a lungul timpului şi au generat o mulţime de reacţii de la stigmatizare şi chiar pedeapsă până la revendicarea unor capacităţi fabuloase pe care le-ar avea aceştia“, spune neurochirurgul Bogdan Iliescu.

Neurochirurgul ieşean Bogdan Iliescu susţine că: „datele ştiinţifice existente nu pot să susţină nici una din «legendele urbane» legate de dominanta emisferică şi de membrele dominante (mână şi picior). Mă refer de exemplu la un studiu relativ recent care nu a găsit nici o corelaţie semnificativă între creativitate, ideaţia fabulantă şi dominantă de membru sau cea cerebrală“.

Specialistul crede că abilităţile acestor oameni au o legătură foarte redusă cu mâna pe care o folosesc mai des: „cred că cel mai corect mod în care îi putem privi, cel puţin în limita cunoştintelor actuale, este unul de oameni absolut normali care preferă să efectueze anumite activităţi zilnice - scris, spalat pe dinţi etc. cu mâna stângă. Calităţile lor cognitive, emoţionale şi performanţa profesională şi socială are foarte puţin de a face cu dihotomia dreptaci/stangaci“.

Citeşte şi

Panouri cu „Zonă Periculoasă“ lângă şantierele care poluează. Lista măsurilor impuse dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite