Microplantele prind rădăcini în Moldova. Poveste de succes cu superalimente, creată de doi tineri la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microplante  FOTO Arhiva IGreens
Microplante  FOTO Arhiva IGreens

O afacere pornită într-un dormitor din Iaşi aduce în farfuriile bucătarilor superalimente cu un conţinut ridicat de minerale şi vitamine. Doi tineri din capitala Moldovei şi-au deschis o afacere cu microplante, din dorinţa de a rămâne în ţară, dar şi pentru a profesa în domeniul lor de activitate.

Foarte solicitate peste hotare, microplantele prind rădăcini şi la noi. Sunt surorile mai mici ale legumelor pe care le găsim în supermarket şi care ajung în farfuria noastră înainte de a deveni mature. Se consumă simplu şi sunt incluse de nutriţionişti în categoria de superalimente, datorită conţinutului ridicat de minerale şi vitamine. 

Andrei Băeanu (31 de ani) este absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi al unui master în Administrarea Afacerilor, în Anglia. S-a întors din Marea Britanie la sfârşitul anului 2020, moment în care s-a gândit să îşi facă planuri de antreprenoriat în ţară. Astfel, împreună cu prietena lui, Raluca (26 de ani), absolventă a Facultăţii de Bioinginerie Medicală, a pus bazele IGreens.

Afacere pornită într-un dormitor

După cum tot mai multe poveşti ale afacerilor de succes încep cu „a renunţat la jobul din corporaţie pentru a-şi urma visul“, aşa a început şi povestea IGreens.

„Am terminat facultatea de Horticultură în 2013, am lucrat patru ani în agricultură şi cinci ani în vânzări. Ulterior, chiar în anul cu pandemia, mi-am dat demisia şi m-am dus la un master în Anglia. În decembrie 2020 m-am întors în ţară, pentru că se făceau cursurile online, şi am decis să nu mai plec. În ianuarie 2021, eu cu Raluca, prietena mea, ne gândeam să realizăm ceva în ţară – nu mai voiam să mai plec, dar nici să mă angajez, adică să lucrez pentru cineva. Am zis să facem ceva care să fie al nostru, iar în aprilie a luat naştere IGreens.ro“, a mărturisit pentru „Weekend Adevărul“ Andrei Băeanu. 

    

microplante

Andrei şi Raluca, tineri antreprenori  FOTO Arhiva personală

Ideea a devenit realitate atunci când Andrei şi Raluca au transformat un dormitor de acasă într-o cameră de creşterea şi cultivarea microplantelor. Aşa au arătat începuturile IGreens.ro, care au fost de bun augur atât pentru tinerii antreprenori, cât şi pentru cei care aveau să le devină clienţi.

„Ulterior, ne-am mutat la Cotnari, în judeţul Iaşi, pentru că am fost nevoiţi să ne mărim capacitatea de producţie datorită multor comenzi. Nu reuşeam să le mai cultivăm în dormitorul de la Rediu. La Cotnari aveam mai mult teren şi am putut construi o clădire doar pentru creşterea de microplante“, ne explică tânărul antreprenor.

În prezent afacerea tinerilor din Iaşi numără 50 de clienţi din rândul restaurantelor şi a bucătăriilor profesionale din Iaşi şi din Neamţ, iar planurile tinerilor antreprenori nu se opresc aici. 

Singurii din zona Moldovei

Andrei şi Raluca spun că nu au visat neapărat la microplante, însă documentarea pe care au făcut-o i-a ajutat în a lua decizia cea mai bună – auziseră de ele, le văzuseră în farfurii, dar nu ştiau neapărat care este avantajul unei asemenea afaceri.

Mai târziu, şi-au studiat potenţialii concurenţi şi au ajuns la concluzia că ei sunt cei mai aproape de bucătarii din zona Moldovei, aşa că au avantajul de a oferi plantele proaspete, cărnoase şi pline de arome, cultivate direct şi distribuite în aceeaşi zi.

„Lucrăm cu industria HoReCa, cu ei am început anul trecut şi continuăm şi acum. Am mai avut şi livrări pentru persoane fizice, dar punctual, printre prieteni. Acum urmează să livrăm mix cu salate de microplante în băcăniile şi magazinele de cartier din Iaşi, în acest fel putând să ajungem şi la consumatorul de rând“, mai spune Andrei Băeanu. 

Esenţele tari se ţin în… microplante 

Folosite pentru plating şi decoraţiuni gastronomice, puţini ştiu că microplantele sunt adevărate bombe nutritive naturale, o categorie de legume sub forma unor plante tinere comestibile, intrate deja în categoria „superfood“. Potrivit celor mai recente studii, microplantele au şi efect curativ, sunt folosite şi în tratamente complexe şi diete naturiste. Sunt colorate şi dau „viaţă“ bucatelor. 

În România, acestea au intrat în atenţia cultivatorilor abia în ultimii ani. „Dacă ar fi să traducem microplante, am putea spune plante mici, prin urmare, şi nevoile lor de hidratare sunt cu până la 90% mai mici faţă de cele cerute în agricultura clasică. Mai mult, cultivarea pe verticală ne permite să optimizăm acea parte pe care natura ne-a oferit-o pentru a creşte micile plante, rezultând un impact minim asupra mediului înconjurător“, ne explică tinerii din Iaşi. 

microplante

Microplante  FOTO Arhiva IGreens

Microplantele se consumă simplu şi sunt incluse de nutriţionişti în categoria de superalimente datorită conţinutului ridicat de minerale şi vitamine. Avantajul acestora este că sunt mai bogate în nutrienţi şi au un aport mai mare decât legumele care s-ar dezvolta mai târziu. Totodată, au un gust mult mai intens, sunt mai lucioase, mai cărnoase şi se pot cultiva tot timpul anului.

„Microplantele de mazăre, care au aspect plăcut, interesant, urmate de cele de ridiche şi floarea soarelui, le spun aşa pentru că au un gust mai puternic care te duce cu gândul la leguma matură. Microplantele de ridiche au gust de ridiche efectiv, iar microplantele de floarea soarelui au gust de seminţe de floarea soarelui crude, când le iei de pe câmp. Astea ar fi cele mai căutate“, a declarat antreprenorul din Iaşi. 

Până la farfuria finală

Munca din spate este relativ asemănătoare cu munca pe care o au legumicultorii sau agricultorii în mod normal, până într-un anumit punct, spun fondatorii IGreens.ro. Să cultivi microplante nu este greu, spun cei doi, însă îţi trebuie răbdare şi tenacitate.

„La noi, procesul fizic se opreşte undeva la 10 - 14 zile. După ce am semănat germinat, după 10 - 14 zile oprim creşterea şi atunci o recoltăm. Aşadar, nu mai este timpul acela de aşteptare de 2-3 luni“, adaugă Andrei Băeanu. 

Potrivit acestuia, cu toate că este o muncă migăloasă, rezultatele sale se văd imediat. Tehnologia i-a ajutat încă de la început să obţină un produs de calitate standard: creşterea microplantelor este controlată de pe telefon, de la prize, lumini, ventilatoare, până la aer condiţionat şi dezumidificator. Iar Andrei şi Raluca urmăresc în permanenţă dacă temperatura sau umiditatea trebuie să fie modificate, din aplicaţii. 

microplante

Microplante FOTO Arhiva IGreens

Vă recomandăm să citiţi şi:

Andreea Novac, coregraf şi performer: „Rezidenţele de creaţie trebuie să devină o normalitate în ecosistemul artistic”

REPORTAJ Oamenii care curăţă oraşul pentru noi. Măştile de protecţie, obiectele de care românii se dispensează pe stradă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite