Mesajul „ortodox“ care divide România: „Educaţia sexuală formează derbedei, cea creştină - tineri responsabili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre posterele Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor FOTO Facebook
Unul dintre posterele Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor FOTO Facebook

Responsabilii Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor, una dintre cele mai active din România, combat ideea introducerii educaţiei sexuale în şcoli, motivând că ar forma “viitori derbedei”. Specialiştii din educaţie susţin însă contrariul, iar reprezentanţii BOR se feresc a comenta subiectul.

Un demers controversat a fost demarat de câteva zile, în mediul online, de o asociaţie cu caracter religios.

Într-o manieră agresivă, Asociaţia Ortodoxia Tinerilor, una dintre cele mai importante de acest fel din ţara noastră, distribuie pe Facebook sau pe alte căi de comunicare online postere prin care cataloghează educaţia sexuală ca fiind “secularistă” şi pun în antiteză efectele pe care, educaţia sexuală, respectiv cea creştină, “pentru viaţă”. De pildă, în opinia asociaţiei Ortodoxia Tinerilor, educaţia pentru viaţă formează tineri responsabili în timp ce educaţia sexuală formează “viitori derbedei”. Exemplele puse în antiteză continuă: soţi fideli, prieteni pe viaţă, respectiv voiajori sexuali, actori grăbiţi; mame eroine, respectiv viitori autori morali de avorturi.

Contraatac la apelul a 67 de asociaţii

“Agresarea copiilor cu imagini şi conversaţii de natură sexuală nu educă, ci excită, şi prin urmare deprinde, prin condiţionare. Cu alte cuvinte, corupe”, e îndemnul reprezentanţilor asociaţiei, potrivit unuia dintre posterele distribuite de reprezentanţii asociaţiei. Reacţiile utilizatorilor internetului la materialele de propagandă împotriva educaţiei sexuale au fost diverse. În timp ce multe persoane au fost de acord cu mesajul Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor, alţii i-au condamnat pentru demersul lor.

image
ortodoxia tinerilor

Reporterul “Adevărul” a discutat în cursul zilei de ieri cu un reprezentant al acestei asociaţii, Claudiu Balan, care şi-a asumat, în numele organizaţiei, mesajele distribuite în mediul online.

claudiu balan

Balan (foto dreapta, sursa Facebook) a precizat în discuţia cu reporterii noştri că Ortodoxia Tinerilor este un ONG “laic”. A promis că va furniza pe e-mail un punct de vedere prin care să argumenteze motivele care au dus la acest demers, însă până la închiderea ediţiei noastre acest punct de vedere nu a mai fost remis.

Contactat telefonic, ieri, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a precizat că Ortodoxia Tinerilor nu ar fi un ONG recunoscut de biserică. “Ortodoxia Tinerilor este un ONG care nu are binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române. Nu ştim cine sunt”, a spus Stoica. Întrebat, însă, care este părerea Bisericii despre problematica educaţiei sexuale din şcoli Stoica a replicat: “Eu nu comentez pentru Adevărul”.

Campania demarată de Asociaţia Ortodoxia Tinerilor vine la câteva zile după ce 67 de ONG-uri din ţară  au remis Ministerului Educaţiei un comunicat denumit „Apel de urgenţă pentru educaţie sexuală în şcoli”.  

Ce spun specialiştii din educaţie

“Trăim într-o societate în care se transmit masiv informaţii distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce ţin de responsabilitate, înţelegerea funcţionarii propriului corp şi respectul în relaţiile intime. Statul român, prin educaţia pe care o oferă generaţiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul şi egalitatea între femei şi barbaţi, acceptarea diversităţii şi cunoaşterea despre afecţiune şi sexualitate, care să-i facă pe copii şi tineri să se înţeleagă pe sine şi pe cei din jur”, se arată în comunicatul transmis public de cele 67 de ONG-uri.

Specialiştii din educaţie contactaţi de “Adevărul” susţin introducerea acestei teme în materia şcolară. Profesorul Camelia Gavrilă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi se raportează la cariera de pedagog atunci când susţine că a remarcat o sexualitatea incipientă în ritm mai agresiv şi că o generaţie, cu cât este mai informată, poate să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

“Cred că elevii ar trebui să primească astfel de informaţii începând cu vârsta de 14 ani, atunci când vorbim de o anumită maturitate din partea lor. Evident, aceste informaţii trebuie oferite în prezenta medicului, a profesorului de biologie sau a dirigintei. Mai trebuie sugerat elevilor că o relaţie sexuală trebuie întotdeauna legată de sentimentul de dragoste, de protecţie, ei trebuie să înţeleagă că aceste relaţii nu trebuiesc reduse la elementul pur biologic”, a comentat Camelia Gavrilă.

Aceasta a mai precizat că valorile creştine pot fi transmise, însă nu prin interdicţii întrucât tânăra generaţie nu reacţionează la o asemenea abordare. Gavrilă a mai precizat că până ca această materie să fie introdusă în programa şcolară pot exista teme de acest gen la dirigenţie sau biologie, cu prezenţa psihologului, a medicului sau a altor specialişti, cu invitarea şi a altor specialişti.

La rândul ei, Liliana Andrici, inspector de biologie, a precizat că educaţia sexuală din şcoli este utilă. “Elevii iau deja foarte multe informaţii de pe internet care sunt distorsionate. Cred că o relaţie interumană este mult mai apropiată de ei decât obţinerea acestor informaţii de pe diferite site-uri”, a precizat Liliana Andrici.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite