Ilegalităţi în poarta Direcţiei de Asistenţă Socială din Iaşi. Biletele de transport ale persoanelor cu handicap sunt vândute samsarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biletele pentru transport auto şi CFR oferite la început de an ppersoanelor cu handicap şi însoţitorilor sunt cumpărate chiar la ieşirea din instituţie de un grup de persoane de etnie rromă. Fapta estte cunoscută de şefii Direcţiei de Asistenţă Socială, dar aceştia ridică din umeri şi spun că nu pot lua măsuri.

Ilegalităţi grave se comit chiar în faţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi, instituţie publică. Persoanele cu handicap care îşi ridică cele 6 sau 12 bilete de transport, în funcţie de gradul în care sunt încadrate, sunt acostate de un grup de persoane chiar la ieşirea pe poarta instituţiei care le oferă 50 de lei pe ele.

Biletele ajung mai apoi la transportatori, la un alt preţ. Aceştia din urmă vin să deconteze bani de la stat, prejudiciindu-l astfel, pentru că cel mai probabil căălătoriile nici nu se realizează fiindcă ar fi nevoie de actul de identitate şi de legitimaţia persoanei cu handicap pentru ca aceasta să  aibă loc. 

Beneficiarii recunosc că li se cere frecvent să-şi vândă biletele. 

‘’Chiar la ieşirea din Direcţie te întreabă dacă le vinzi, îţi dau ei preţ, cam 50 de lei am auzit. Eu nu le-am vândut niciodată, scrie şi pe afişele de aici că este o infracţiune. Dar probabil sunt şi persoane care cad în capcana lor. Ar trebui să se ia măsuri împotriva lor’’, spune beneficiara uunui set de tichete de transport. 

Totul se petrece chiar sub ochii şefilor de la Asistenţa Socială şi cu buna lor ştiinţă. Ridică însă din umeri şi spun că nu au cum să stârpească acest fenomen. Dau vina pe legea neclară care nu prevede sancţiuni. 

‘’Ştim că sunt persoane care stau la poarta instituţiei şi îi acostează pe cei care ies să le vândă biletele. Noi am chemat poliţia, vine câte un echipaj şi atunci ei mai pleacă. Beneficiarii biletelor sunt informaţi că vânzarea biletelor este o infracţiune. Legea spune că biletele sunt netransmisibile, dar nu prevede nicio sancţiune, şi atunci suntem legaţi de mâini’’, spune Ion Ticu, directorul general adjunct al DASPC Iaşi. 

Anual, la Direcţia de Asistenţă Socială din Iaşi se distribuie peste 10.000 de bilete cu ajutorul cărora persoanele cu handicap pot călători gratuit oriunde în ţară. 

Vă mai recomandăm:

Calvarul persoanelor cu handicap: clădiri refăcute fără rampe de acces FOTOGALERIE

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite