FOTO Ordinul Arhitecţilor intervine oficial în haosul urbanistic din centrul Iaşiului: „Nota 2 pentru pietonalul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Drişcu (stânga), George Carapanu (preşedintele Ordinului Arhitecţilor) şi Daniel Vişan (dreapta) şi-au spus punctul de vedere referitor la pietonalul de pe Ştefan cel Mare FOTO Cezar Pădurariu
Mihai Drişcu (stânga), George Carapanu (preşedintele Ordinului Arhitecţilor) şi Daniel Vişan (dreapta) şi-au spus punctul de vedere referitor la pietonalul de pe Ştefan cel Mare FOTO Cezar Pădurariu

Şefii asociaţiei care reprezintă interesele arhitecţilor ieşeni iau poziţie tardiv în problema tăierii teilor de pe principalul bulavard al oraşului şi propun un concurs de soluţii pentru redesenarea zonei, care nu implică, însă, modificarea "feţei" actuale.

Şefii arhitecţilor ieşeni au ieşit public astăzi, 10 mai, cu un punct de vedere referitor la soluţia aleasă de şefii Primăriei Iaşi pentru amenajarea urbanistică a zonei centrale.

Reprezentanţi ai societăţii civile din oraş s-au manifestat vehement împotriva tăierii a peste 70 de tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi înlocuirea lor cu salcâmi japonezi, o specie de arbore-pitic.  

Arhitecţii ieşeni spun că, în cele din urmă, au fost solicitaţi de oficialii Primăriei Iaşi să-şi spună părerea în privinţa pietonalului pavat cu piatră cubică şi că ar fi făcut-o mai devreme dacă ştiau ce se va întâmpla acolo. Şeful Ordinului Arhitecţilor, filiala Iaşi, George Carapanu, susţine că specialiştii în arhitectură urbană n-au avut acces niciodată la soluţie tehnică ataşată proiectului de reamenajare a zonei, proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile.

Cu toate acestea, bulevardul Ştefan cel Mare a fost închis circulaţiei auto încă din vara anului 2012, a fost spart şi au fost instalate primele segmente de piatră cubică. Intervenţia Ordinului Arhitecţilor Iaşi, strict consultativă, are loc, practic, la un an după primele lucrări de reamenajare a zonei.

"Am propus, chiar dacă este puţin cam târziu, organizarea unui concurs de arhitectură în perioada imediat următoare, care să cuprindă o zonă mult mai extinsă, pentru că nu ne putem limita doar la zona dintre primărie şi Palatul Culturii, zona pe care am propus-o ajungând până la Filarmonică, până la Piaţa Unirii, cuprinzând zona CUB-ului de pe Ştefan cel Mare, cuprinzând chiar clădiri din administrarea şi din vecinătatea primăriei, unde funcţionează acum administraţia financiară şi direcţia judeţeană de drumuri, toate având potenţial foarte mare de amenajare, cu valenţe turistice, şi sperăm ca, în final, zona să arate mai bine, chiar dacă nu chiar cum ne-am fi dorit de la început", a precizat Daniel Vişan, membru al Ordinului Arhitecţilor Iaşi.

Practic, intervenţia arhitecţilor presupune doar integrarea a ceea ce s-a construit până acum în peisajul general. Este posibil ca printre soluţiile propuse atât de arhitecţi, cât şi de studenţi la arhitectură să se afle, de exemplu, îndepărtarea salcâmilor japonezi şi replantarea teilor, dar decizia finală în privinţa implementării acesteia aparţine strict şefilor Primăriei Iaşi. 

Presaţi de întrebările jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă, arhitecţii, prin vocea lui Mihai Drişcu, au admis că "tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare a fost o barbarie". "Zona respectivă a fost proiectată de o firmă specializată în drumuri, funcţionalitatea ca zona pietonală este aproape nulă. Nota 2 pentru pietonal", a declarat George Carapanu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Iaşi.

Oficialii Primăriei au lăsat de înţeles din nou, că opiniile critice ale arhitecţilor ar avea coloratură politică şi chiar ar putea exprima frustrări ale specialiştilor ieşeni. Aceştia au precizat că în eleborarea soluţiei tehnice a proiectului de pe Ştefan cel Mare n-a fost consultat niciun arhitect.

"Este părerea lor, ca specialişti. Să nu uităm că alţi specialişti au dat o cu totul altă notă. Ceea ce s-a întâmplat pe Ştefan cel Mare este un proiect pe fonduri europene care a fost acceptat la nivelul Uniunii Europene, vorbim strict de infrastructura stradală. Firma respectivă care are a câştigat proiectul vă daţi seama că are specialişti care să-şi poată da cu părerea în cunoştinţă de cauză. Atâta timp cât acest proiect a fost considerat eligibil înseamnă că domnul Carapanu desconsideră şi specialiştii de la Comisia Europeană. Probabil că, din punctul lui de vedere, nota 2 ar trebui dată şi pietonalului din Bruxelles. Ar fi vrut domnul Carapanu să fie şef de proiect? Asta-i o întrebare", a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Concursul este adresat tuturor specialiştilor (urbanişti, peisagişti, arhitecţi, ingineri etc), precum şi studenţilor la facultăţile de profil. Soluţiile vor fi prezentate într-o dezbatere publică, la finalul lunii iunie. „Avem în vedere întreaga zonă istorică a Iaşului, începând cu pietonalul Lăpuşneanu, zona pietonală Piaţa Unirii, pietonalul Ştefan cel Mare şi zona Teatrului Naţional. De asemenea, concursul de proiecte va avea în vedere şi reabilitarea parcului Copou (refacerea aleilor, monumentul Obeliscul cu lei, fântânile arteziene, mobilier, iluminatul parcului), precum şi construirea unui skatepark modern, destinat atât bicicliştilor, cât şi celor care îndrăgesc rolele, precum şi un orăşel al copiilor, care să fie folosit atât iarna, cât şi vara”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Concursul va fi organizat de către Primăria Iaşi, prin Instituţia Arhitectului Şef, în colaborare cu Comisia Consultativă a arhitecţilor de la nivelul municipalităţii, în urma şedinţelor de lucru care au avut loc la Palatul Roznovanu.

Concursul va avea loc începând cu a doua parte a lunii mai, până la începutul lunii iulie, iar o comisie de jurizare, formată din experţi independenţi, reprezentanţii Primăriei Iaşi şi ai societăţii civile ieşene, va selecta cele mai bune proiecte, care vor fi supuse dezbaterii publice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite