FOTO Metoda de succes a unor elevi din Iaşi de a face bani pentru liceu: tinerii culeg via şcolii, iar strugurii sunt vânduţi unei crame din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii participă la culesul viei
Elevii participă la culesul viei

Conducerea unui liceu din Iaşi reuşeşte să îşi cumpere în fiecare an cele necesare cu ajutorul fermei proprii. În această toamnă, numai din vânzarea strugurilor va aduna peste 8.000 de lei.

Elevii de la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară ‘’Vasile Adamachi’’ din Iaşi reuşesc să aducă bani la bugetul liceului cu ajutorul podgoriei. În fiecare toamnă, ei încep şcoala cu practica la culesul viei. De la începutul acestei săptămâni, elevii din toate clasele şi-au petrecut dimineţile în vie şi au umplut sacii cu struguri, iar rodul obţinut este vândut mai apoi unei crame din Iaşi.

Anul acesta, conducerea şcolii spune că se aşteaptă la o producţie de 8-9 tone de struguri şi a găsit deja cumpărător pentru ei. O cramă din Iaşi le va oferi între 1 leu-1,15 leu pe kilogram. Astfel, la bugetul şcolii se vor aduna cel puţin 8.000 de lei, din care se vor face investiţii pentru crearea de condiţii de studiu mai bune elevilor. 

‘’Vrem ca din banii strânşi să luăm planşe, echipamente pentru elevi, să dotăm laboratorul de informatică cu videoproiector, să cumpărăm un dispozitiv cu care să ne udăm culturile. Banii ne sunt de mare ajutor, ne ajută să ne gospodărim’’, spune Carmen Zelinschi, directorul Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară ‘’Vasile Adamachi’’ din Iaşi.

Şi elevii au planuri cu banii strânşi

La rândul lor, elevii sunt bucuroşi de orele petrecute în vie şi mulţi speră ca practica de la şcoală să le ajute pe viitor. Tinerii mărturisesc că se simt utili şi deja îşi fac planuri în ce să se investească banii obţinuţi. ‘’Îmi place practica. Suntem mai mulţi colegi, e şi distractiv, stăm în aer liber, curat, este frumos. În plus, învăţăm să ne obişnuim cu muncile agricole. Aş vrea ca din banii strânşi să se facă o sală de sport modernă, să se investească în căminul pentru elevi şi la cantină’’, spune unul dintre elevi. 

Cea mai mare producţie de struguri de la liceu a fost de 13 tone. 

Vă mai recomandăm:

Extremele învăţământului românesc: într-o comună elevii învaţă înghesuiţi în postul de Poliţie, în alta, o clădire cu etaj este la dispoziţia a doar 15 preşcolari

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite