FOTO Instrumente de tortură din Evul Mediu. Cum erau folosite Leagănul lui Iuda, Fecioara de fier şi Ancora umilinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instrumente de tortura FOTO Palatul Culturii Iaşi
Instrumente de tortura FOTO Palatul Culturii Iaşi

O inedită expoziţie de la Palatul Culturii din Iaşi scoate în evidenţă apetitul pentru atrocităţi ajuns la apogeu în Evul Mediu. 50 de obiecte ce definesc o perioadă istorică controversată pot fi văzute în spaţiul expoziţional din capitala Moldovei.

O expoziţie „hard“, aşa este caracterizată de public prezentarea zecilor de obiecte de tortură adunate la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Moldova“ Iaşi. „Piesele expuse sunt repilici fidele după originalele folosite în secolele XVII- XVIII, în special în Europa Apuseană. Undeva după secolul XII, Inchiziţia aînceput să folosească mai multe modalităţi de tortură, principalele pedepse fiind aplicate pentru erezie şi vrăjitorie“, a explicat Senica Ţurcanu, şef de secţie în cadrul Muzeului de Istorie  

Unul dintre obiectele macabre din expoziţie este scaunul vrăjitoarelor sau scaunul de interogare. Era prevăzut cu ţepi şi folosit pentru torturarea femeilor acuzate de vrăjitorie sau de adulter. De cele mai multe ori cele supuse unui asemenea supliciu mureau în timpul torturii sau rămâneau cu traume puternice.

Ghetele sunt o altă metodă de tortură din Evul Mediu. Condamnatul era aşezat pe o masă, iar picioarele erau învelite în pene de lemn si lovite cu un ciocan mare, fiindu-i zdorbite oasele. O altă invenţie sinistră de tortură a fost tăierea cu fierăstrăul. Victimele erau legate cu capul în jos şi tăiate în două. Un condamnat supus unei astfel de torturi putea rezista până când fierăstrăul îi atingea toracele.

Leaganului lui Iuda era în forma unui scaun înalt cu trei picioare care în vârf avea o piramidă metalică, cu muchii foarte ascuţite. Victima era ridicată cu ajutorul unui sistem de scripeţi şi aşezată pe acea piramidă medalică. Pentru a face procesul şi mai dureros, victimei îi erau legate de picioare greutăţi.

Un alt instrument de tortură era Ancora umilinţei, construit în formă de cruce de metal pentru a distruge coloana vertebrală a victimelor. Un instrument ce se găsea în majoritatea sălilor de tortură este banca pentru alungire. Era construită ca un pat pe care se culca prizonierul cu mâinile şi picioarele imobilizate. Victima astfel întinsă era trasă până i se rupeau muşchii. În această poziţie, i se puteau aplica pedepse suplimentare ca smulgerea unor părţi din corp sau totura cu apă.  

Un înfricoşător instrument de tortură era Fecioara de fier, o cuşcă din metal care pe interior avea numeroase ace din metal, iar când victima era închisă acestea pătrundeau în corp. Din expoziţia internaţională de la Iaşi nu lipsesc masca infamiei şi centura de castitate.

Costul biletului este 16 lei – preţ întreg şi 8 lei – preţ redus, aplicabil pentru pensionari, elevi, studenţi, alte categorii care beneficiază de măsuri de protecţie socială. „Tematic, această expoziţie constituie o provocare, o invitaţie la introspecţie şi poziţionare obiectivă în faţa gustului pentru teroare manifestat de-a lungul secolelor, atât la nivel individual cât, mai ales, comunitar, dar şi un îndemn la reconciliere prin înţelegerea gravităţii faptelor istorice şi responsabilizare“, au anunţat organizatorii la vernisajul care a avut loc în această săptămână. Expoziţia este deschisă până la finalul acestui an.

Citeşte şi:

Cofetăria cu sobă de teracotă vişinie: cât a costat amenajarea unui spaţiu de poveste din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite