Explicaţiile Primăriei Iaşi după demolarea porţii de acces înspre cimitirul evreiesc unde se odihnesc victime ale Pogromului din 1941

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta de acces în cimitirul evreiesc FOTO Ziarul de Iaşi
Poarta de acces în cimitirul evreiesc FOTO Ziarul de Iaşi

Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că poarta de acces înspre Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, demolată în cursul zilei de 7 ianuarie, a fost implicată „în dese incidente de circulaţie”. Municipalitatea promite că va muta construcţia în zona parcării cimitirului.

Potrivit autorităţilor locale, construcţia datează din ani ’80, în trecut fiind mutată de mai multe ori. Poarta s-a fi deteriorat „semnificativ” din cauza deselor incidente de circulaţie din ultimii ani, în dreptul ei circulaţia fiind limitată pe un singus sens de mers.

Acest fapt ar fi fost semnalat chiar de către reprezentanţii comunităţii evreilor din Iaşi, care, spune Primăria, ar fi cerut sprrijin pentri mutarea construcţiei la limita parcării cimitirului.

„În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizaţie de construire pe numele Comunităţii Evreilor din Iaşi. Lucrările sunt executate de o companie de construcţii autorizată pentru astfel de intervenţii şi vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate şi conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistenţă nouă şi solidă”, au precizat reprerzentanţii Primăriei Iaşi.

Aceştia au mai arătat că poarta nu este monument istoric şi, „fiind un simbol al prezenţei Comunităţii Evreieşti în Iaşi, s-a decis construirea unei porţi noi care să păstreze şi să pună în valoare elementele identităţii evreieşti”.

cimitir

Demolarea coroanei porţii a fost surprinsă în cursul zilei de luni, 7 ianuarie, de trecători, care au publicat mai multe fotografii pe reţelele sociale. În imagini se vede cum partea superioară a construcţiei este demolată de un buldozer, stâlpii rămânănd însă în picioare.

În zona respectivă, în ultimii ani, s-a dezvoltat un cartier rezidenţial, zona fiind vânată de dezvoltatorii imobiliari pentru că este apropiată de centrul oraşului, dar şi de Copou. 

Cimitirul evreiesc este situat în spatele cartierului Păcurari şi a început să fie folosit din 1881. Pe teritoriul său se află se află circa 150.000 de morminte. În acelaşi loc sunt îngropate în gropi comune victimele Pogromului de la Iaşi, din 1941.

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite