De ce stau şi copiii cu orele în frig la Sf. Parascheva? Preot: „Dar cei care merg la stadion, unde se înjură, de ce fac asta?”. Explicaţia unui specialist în pelerinaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de credincioşi s-au închinat deja la moaştele Sfintei Parascheva
Zeci de mii de credincioşi s-au închinat deja la moaştele Sfintei Parascheva

În jur de 50.000 de oameni au venit până astăzi, 10 octombrie, la Iaşi, pentru a participa la pelerinajul dedicat hramului Sfintei Parascheva. Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce, din cauza frigului sau a oboselii li s-au făcut rău. "Adevărul" prezintă explicaţiile specialiştilor cu privire la opţiunea credincioşilor de a sta ore întregi la coadă în această perioadă, deşi accesul la moaşte este permanent.

Iaşiul a devenit zilele acestea capitala religioasă a României. Zeci de mii de oameni din toate colţurile României, dar şi din alte ţări ortodoxe, au ajuns în municipiul moldav pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Autorităţile locale au îmbrăcat oraşul în straie de sărbătoare, evenimentul religios fiind completat de activităţi laice, organizate de Primărie, cum ar fi concerte în aer liber sau concursuri şcolare. 

Ca în fiecare an, coada din jurul Catedralei Mitropolitane s-a format cu câteva zile înainte de sărbătoarea propriu-zisă de pe 14 octombrie. Duminică dimineaţă, potrivit jandarmilor, coada de pelerini depăşea un kilometru estimările neoficiale indicând că aproximativ 50.000 de credincioşi ajunseseră în Capitala Moldovei. 
 

Trei ore la coadă   

La ora redactării acestui material, în ciuda temperaturii scăzute şi a ploii mocăneşti, mii de oameni încă aşteptau pentru a săruta moaştele. Oamenii petreceau la coadă aproximativ trei ore până a ajunge la racla Sfintei. “În jur de 160  de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fie au leşinat fie au avut hipetermie – din cauza frigului. Nu au fost constate incidente”, a precizat pentru “Adevărul” Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate de asigură, alături de altele, ordinea la pelerinaj. Ţăranu mai arăta duminică, la prânz, că cinci dintre persoanele cărora li s-au făcut rău au fost transportate la spital, toate fiind în afara oricărui pericol. 

Medicii ieşeni au exemplificat situaţia unui pelerin care şi-a pierdut cunoştinţa, a ajuns la spital unde i s-au făcut investigaţii şi a fost diagnosticat cu probleme cardiace. În ciuda recomandărilor doctorilor, pelerinul s-a întors, direct de pe patul de spital, la rândul de la Mitropolie. 
 

Copii, aşezaţi şi ei la coadă   

Printre pelerinii de la Iaşi s-au numărat şi copii de vârste foarte mici, aduşi de părinţi sau bunici pentru a se închina la moaşte, în ciuda temperaturilor mici. Preotul ieşean Dan Damaschin a comentat pentru “Adevărul” acest subiect, prezentat de regulă cu tentă critică de opinia publică.

“Familiile merg cu copiii la pelerinaj şi sunt uneori judecaţi. Dar cei care merg cu copiii la stadion, fotbal, acolo unde se înjură şi se joacă pe ploaie, de ce fac asta? Este vorba despre dorinţa fiecăruia. Eu am stat de multe ori la raclă, pentru că aşa mi se cerea, şi am văzut mereu oameni educaţi, oameni cu o anumită pregătire, care vin cu toată familia. Cunosc un om de afaceri din Bucureşti care ne ajută pe noi în proiectele noastre şi care vine anual şi stă la coadă cu cei trei copilaşi, chiar dacă plouă sau e frig. Oamenii ştiu că pelerinajul este folositor, iar fericirea omului este cel mai important medicament pe lumea asta”, e de părere părintele Damaschin, care este unul dintre cei mai apreciaţi parohi ieşeni. 

De ce acum?, explicaţiile specialiştilor 

Preotul a oferit explicaţii religioase şi pentru motivaţia românilor de a se înghesui la moaşte în această perioadă deşi accesul credincioşilor la racla Sfintei Parascheva este permis permanent. “Dumneavoastră dacă aveţi un cunoscut când preferaţi să mergeţi să-l vizitaţi, oricând în timpul anului sau de ziua lui, când ştiţi că-i faceţi cel mai frumos cadou? Aşa este şi pentru creştinul de rând pentru că el ştie şi crede că în ziua sfântului rugăciunea este mai puternică de cât de obicei. De ziua sfântului, atunci când acesta este sărbătorit şi în împărăţia cerească, credinciosul ştie că prietenul lui din cer e mai aproape de el şi rugăciunile sunt mai pline de lumină şi pline de folos”, a mai spus Damaschin. 
 

Cercetătorul Mirel Bănică a studiat, în trecut, profilul oamenilor care participă la pelerinajele ortodoxe şi de ce acestea sunt atât de frecventate de către credincioşi. În lucrarea „Nevoie de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană“, lansată anul trecut, Bănică a folosit experienţa proprie a participării la 22 de pelerinaje.  „Este vorba despre nişte oameni care-şi caută o cale, generaţia care are acum 60-70 de ani, oameni care au trăit preponderent sub comunism, au ieşit la pensie, unii dintre ei au şi puţini bani şi vor să facă acest pelerinaj. Pentru pelerinul care pleacă din sat este excursia anuală. Ei nu se duc în Grecia, Bulgaria, Spania la plajă. Asta este modalitatea lor de-a face turism. De multe ori mi-au spus pelerinele-femei că mai scapă şi ele de bărbat. Pelerinajele dau dependenţă. Dacă te simţi bine la o nuntă pentru că-ţi place să dansezi, te duci şi la a doua, la a treia“, a precizat cercetătorul, pentru “Adevărul”, după lansarea lucrării.

Ce se va întâmpla în următoarele zile   

Anul acesta, pe lângă moaştele Sfintei Pascheva, credincioşii se vor putea închina şi osemintelor Sfintei Maria Magdalena. Acestea au fost aduse în premieră în ţară noastră de la la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos. Moaştele Mariei Magdalena au fost puse într-o raclă în care s-ar afla, potrivit reprezentanţilor mitropoliei, o bucată din crucea pe care ar fi fost crucificat Iisus Hristos.  “Precizăm că un fragment din lemnul Sfintei Cruci a mai fost adus la Iaşi, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2004”, au spus reprezentanţii Mitropoliei. 
 

Pe 14 octombrie se aşteaptă ca aglomeraţia de la Iaşi să atingă cotele maxime. În acea zi, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, va avea loc liturghia în cinstea Cuvioasei Parascheva. Dincolo de aspectul religios al evenimentului, în Iaşi au loc în această perioadă mai multe târguri de produse tradiţionale, la care sunt adunaţi producători din mai multe zone ale ţării. 

Primăria din municipiu oferă ceaiuri calde pelerinilor începând de luni şi până miercuri, în oraş având loc concerte de muzică populară, expoziţii sau activităţi culturale sau sportive. Sărbătoarea se va finaliza pe 15 octombrie, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, acolo unde va avea loc un concert susţinut de James Arthur, Delia şi Smiley, urmat de un foc de artificii. 

Vă mai recomandăm:

Aglomeraţia din trafic de Sf. Parascheva poate fi evitată cu telefonul mobil. Aplicaţia care le semnalează şoferilor străzile aglomerate şi rutele salvatoare

    

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite