De ce creşte părul din nou după epilare. Medic: „Natura încearcă să completeze schema pe care o ştie ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic dermatolog a explicat pentru „Adevărul” de ce, după epilare, părul creşte din nou. Potrivit specialistului, „epilarea definitivă” devine definitivă după ce se epuizează rezerva de foliculi dormanzi, care se activează de fiecare dată când firele sunt smulse.

Dermatologul Corneliu Dobre, medic primar în Clinica de Dermatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” că firele de păr epilate reapar până când se epuizează rezerva de foliculi dormazni.

Foliculii dormanzi se activează după fiecare smulgere a firelor de păr pe care le „readuc” la suprafaţa pielii. Dermatologul a subliniat că „epilarea definitivă” devine definitivă atunci când nu mai există resurse de foliculi dormanzi.

„Orice tip de epilare, care înseamnă distrugerea firului de păr aflat în acel moment în activitate, determină apariţia şi creşterea foliculilor dormanzi care sunt în poziţie de «fetus» şi care nu se dezvoltă la momentul respectiv. Se dezvoltă după ce sunt smulse pentru că natura încearcă să completeze schema pe care ea o ştie”, susţine medicul.

Dermatologul a arătat că epilarea cu ceară sau cu aparate speciale nu provoacă efecte adverse, de cele mai multe ori. Singura neplăcere care poate apărea este creşterea încarnată a firului de păr.

Rolul firelor de păr

Potrivit specialistului, firele de păr de pe cap au rolul de a protecţie. „Noi suntem rezultatul adaptărilor, adică toate funcţiile corpului care există în acest moment s-au dovedit necesare şi eficiente pentru ca speciile să supravieţuiască. Părul de pe cap, de exemplu, trebuie să ne protejeze de soare, vara, şi de frig, iarna. Creierul are nevoie de un echilibru constant de temperatură şi atunci părul ajută la asigurarea unei temperaturi constante”, a arătat medicul.

Părul axilar şi cel inghinal au la bază glande minuscule care secretă feromoni. „Sunt nişte molecule pe care fluturaşii le recepţionează unic, adică pereche la pereche, de la mulţi kilometri distanţă. Deci vântul, aerul poartă molecula care ajunge la receptorul care trebuie şi astfel acesta îşi găseşte partenera. Acelaşi lucru se întâmplă la animale, acelaşi lucru se întâmplă la oameni. Atunci când te îndrăgosteşti la prima vedere nu este altceva decât o împerechere moleculară de feromoni”, a precizat dr. Dobre.

Potrivit specialistului, părul pubian este extrem de important pentru că are rolul de a ne proteja de infecţia cu virusul HPV. „Enorm de multe persoane care au HPV în zona pubiană îl au şi din cauză că s-au epilat inghinal cu lama sau cu ceara, s-au frecat doua pubisuri şi cel cu HPV l-a zgâriat cu firele de păr fine şi tăioase pe celălalt şi l-a infectat. După care s-a revenit cu lama, s-au tăiat leziunile microscopice şi le-am infectat din aproape în aproape”, a mai nuanţat dermatologul.

Părul de pe faţă întâlnit la unele femei poate indica un dezechilibru hormonal care apare pe fondul unui exces de estrogeni. 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite