Cum funcţionează escrocheria „chirurgul şpăgar“, ţeapa de fineţe care a lăsat zeci de români fără sume uriaşe bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plic bani

Un deţinut din Galaţi a desăvârşit o metodă de înşelăciune obţinând sume mari de bani de la 13 ieşeni pe care i-a păcălit din spatele gratiilor. Procurorii spun despre escroc că are un "real talent actoricesc".

Răzvan Şerban pretindea adesea în discuţiile telefonice pe care le avea cu victimele că este medic chirurg, cerând mită pentru pretinse operaţii la care ar fi trebuit supuse rude de-ale păgubiţilor. Din puşcărie, Şerban suna la întâmplare persoane din Iaşi, cărora le spunea că rude de-ale lor au fost implicate în accidente rutiere grave.

Când găsea un naiv, deţinutul îl ţinea la telefon până când acesta era de acord să ofere sume mari de bani pentru operaţiile fictive. Sumele ajungeau la el prin intermediul unui complice din Iaşi, care se deplasa la domiciliul victimelor, sau la adrese stabilit de comun acord, pentru a primit „şpăgile”. 

O sumă foarte mare de bani a obţinut Şerban în data de 5 ianuarie 2016, atunci când a contactat o bătrână din Iaşi şi i-a spus că fiul acesteia fusese implicat într-un accident rutier. Deţinutul s-a recomandat ca fiind medicul „Zamfir de la Urgenţe“ şi i-a spus femeii că fiul ei a suferit multiple fracturi şi, pentru a fi operat, are nevoie de 12.000 de lei.

Ieşeanca a ieşit de îndată din casă, fiind ţinută în telefon de falsul doctor, pentru a nu reuşi să îşi sune fiul. Victima a mers la bancomat, unde a extras suma de 12.000 de lei, pe care i-a înmânat-o lui Gabriel Popa. Acesta din urmă s-a recomandat, la rândul său, angajat al Casei de Asigurări de Sănătate. Când M.B. a mers la spital şi a întrebat de doctorul Zamfir, a aflat că fusese înşelată. În acest fel au fost păcălite şi alte victime, care au depus plângere la Poliţie pentru a-şi recupera banii.

Un copil, pe lista victimelor

Pe 2 ianuarie 2016, o altă persoană a căzut în plasa deţinutului, oferindu-i compliceului Popa suma de 5.000 de lei, pentru o pretinsă operaţie la care ar fi trebuit operat nepotul victimei. Pe 3 ianuarie, escrocheria lui Şerban a ajuns la nivel de scenetă. Într-o discuţie cu o victimă, deţinutul a vorbit pe două voci, o dată mimând că e fiul victimei şi că a rănit şi a doua oară că e presupusul doctor care ar fi trebuit să realizeze operaţia. 8.000 de lei a înmânat partea vătămată complicelui deţinutului. Un caz identic a fost pus în scenă şi în data de 20 februarie 2016, atunci când victima a plătit 3.000 de lei drept mită pentru o falsă operaţie.

Pe 22 martie 2016, Răzvan Şerban s-a recomandat ca fiind doctor în Belgia şi i-a spus unei bătrâne din Iaşi că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier şi că e nevoie de o operaţie de urgenţă. Victima a mers în parcul din faţa Policlinicii „Sf. Spiridon“, unde a oferit 1.500 de euro, 500 de lei şi mai multe bijuterii de aur complicelui lui Şerban. A doua zi, un bărbat a achitat şi el 7.600 de lei lui Gabriel Popa, trimisul unei presupus medic de la Spitalul „Sf. Spiridon“, în rea­litate deţinutul Şerban.

„Dirijarea acestor operaţiuni în timp real necesită din partea autorului atât posibilitatea păstrării legăturii simultan sau în paralel cu victima şi cu complicele, cât şi capacitatea de adaptare, de improvizaţie, tact, stăpânire de sine, nu de puţine ori un real talent actoricesc, fiind vorba despre o activitate complexă care conturează o periculozitate socială sporită şi un înalt grad de cinism“, au explicat procurorii.

Alte victime ale lui Şerban şi complicilor săi au fost păcălite de falşi poliţişti sau avocaţi care cereau bani pentru ca fiii sau fiicele victimelor să nu fie arestate pentru accidente fictive. Printre victime s-a numărat şi un copil de 7 ani, care a oferit banii găsiţi prin casă, aproximativ 1.000 de lei pentru ca părinţii săi să nu fie arestaţi.

 „Comiterea faptelor de înşelăciune prin această me­todă presupune că cel privat de libertate, «creierul» operaţiunii, deşi se află în pe­nitenciar, are acces nelimitat la folosirea telefoanelor mobile şi a mai multor car­tele telefonice, schimbând cartelele şi aparatele periodic pentru a îngreuna depistarea sa, şi poate vorbi la telefon jucând diverse roluri nestingherit de colegii de detenţie, ceea ce pune în mod inevitabil mari semne de întrebare legate de îndeplinirea atribu­ţiilor proprii de către personalul din unitatea de deten­ţie“, se arată în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. 

În primă instanţă, Judecătoria Iaşi l-a condamnat pe Răzvan Şerban la peste 24 de ani de închisoare. La această pedeapsă au fost adăugate şi perioadele rămase de executat din condamnările anterioare. Gabriel Popa a primit o primit o pedeapsă de 8 ani şi 9 luni de închisoare. Următorul termen de judecată al procesului acestora va fi pe 7 noiembrie, la Curtea de Apel Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite