Cum a ajuns celebrul prefect-poloboc director în Ministerul Economiei. Traseistul este anchetat de DNA pentru că a protejat un primar condamnat penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cârlan, fost prefect al judeţului Iaşi, este vizat într-o anchetă penală instrumentată de DNA Iaşi în care se efectuează cercetări cu privire la modul în care un primar condamnat a fost ţinut în funcţie timp de trei ani şi jumătate.

Anchetatorii anticorupţie ieşeni au în lucru un dosar penal ce vizează modul în care funcţionari ai Prefecturii, în frunte cu prefectul însuşi, şi-au făcut datoria în cazul încetării mandatului de primar al edilului din comuna Valea Seacă.

Edilul a fost condamnat definitiv încă din iunie 2012, la puţin timp după ce a câştigat alegerile, însă a fost înlăturat din Primărie abia în decembrie 2015. Timp de aproape trei ani şi jumătate, cu o condamnare la activ, Roman a putut să îşi exercite funcţia de primar fără a fi deranjat de nimeni.

„Pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Iaşi se află în lucru dosarul respectiv, care priveşte aspectele menţionate de dvs. (n.r. - modul de încetare a mandatului primarului Roman), în acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001“, au explicat reprezentanţii DNA.

Roman a fost condamnat definitiv pe 28 iunie 2012, la trei ani de închisoare, însă cu suspendare, astfel încât Roman putea fi demis doar în baza legii administraţiei publice. La acea dată, în lege se menţiona că printre motivele care duceau la încetarea de drept a mandatului se afla şi „condamnarea definitivă la o pedeapsă privativă de libertate“, fără a se menţiona dacă situaţia se referă doar la pedepsele cu executare sau şi la cele cu suspendare. Din acest motiv, prefecţii din diferite judeţe din ţară au aplicat neunitar acea prevedere, unii încetând mandatele primarilor condamnaţi cu suspendare, alţii trecând acest lucru cu vederea.

Roman fusese ales primar în comuna Valea Seacă cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv. Potrivit procurorilor, el ar fi preluat de la Cotnari SA un lot de marfă, garantând achitarea acestuia cu imobile deja ipotecate. Marfa a fost vândută, fără ca datoria către Cotnari SA să fi fost achitată integral. Pe parcursul cercetărilor, Roman şi soţia acestuia, implicată în dosar, şi-au recunoscut faptele. Prejudiciul imputat lor s-a ridicat la peste 470.000 de lei.

Varianta lui Cârlan

În luna iulie a anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit printr-o îndrumare că prefecţii trebuie să dispună încetarea mandatelor şi în cazul primarilor condamnaţi cu suspendare. Din acel moment şi până la momentul efectiv al demiterii lui Roman a început un război de lungă durată între reprezentanţii Primăriei Valea Seacă şi Prefectură, cu privire la încetarea mandatului lui Roman. Dan Cârlan spune acum că nu a putut să semneze ordinul privind încetarea mandatului întrucât secretarul comunei nu îi înaintase un referat prin care să explice situaţia juridică a primarului Roman.

„După decizia Înaltei Curţi am avut o corespondenţă cu Valea Seacă cerându-le să aplice prevederile legii. Secretarul a spus că lasă la aprecierea prefectului, practic nu a răspuns în niciun fel. Am retrimis de două ori adrese arătând că împiedică punerea în aplicare a legii şi că fără acel referat întocmit de secretar, în care se cere explicit încetarea mandatului, prefectul nu poate emite acest ordin“, a precizat Cârlan, referitor la situa¬ţia de la Valea Seacă.

În ceea ce priveşte dosarul de la DNA, Cârlan a arătat că, din punctul său de vedere, „există interesul cuiva care a făcut sesizarea“. „Este o sesizare pornită din nerăbdare, pentru că nu se vedea un rezultat, şi este absolut firesc ca această sesizare să facă obiectul cercetării. Am primit o solicitare (n.r. - înainte de a demisiona din funcţia de prefect) de la DNA pentru punerea la dispoziţie a documentelor legate de subiectul acesta. Am transmis toate informaţiile, tot ce a stat la baza subiectului. Inclusiv o descriere cronologică a procedurilor făcute de noi care arată determinarea şi diligenţele depuse de noi până când secretarul comunei a pus la dispoziţie referatul“, a mai spus Cârlan, care a răspuns unei întrebări precizând că se va prezenta la DNA în cazul în care va fi citat.

Cine este Dan Cârlan

Dan Cârlan, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din istoria postdecembristă a Moldovei, recunoscut pentru că a pierdut mai toate bătăliile electorale importante în care s-a înscris de-a lungul anilor, dar şi pentru abilităţile de a se „lipi” de toate guvernările, schimbându-şi uşor culoarea politică pentru funcţii publice, a fost numit prefect al Iaşiului pe 19 august 2014, prin ordin al fostului premier Victor Ponta.

Traseismul lui Cârlan este, de asemenea, o marcă proprie consacrată. A intrat în politică în 1995, ca membru PNL. În 2004 a trecut la PD (PDL) şi a fost principalul critic al conducerii PSD Iaşi. Între 2009 - 2010 a fost secretar de stat în Ministerul Economiei. Din septembrie 2010 şi până în iunie 2012, a fost director general al Autorităţii pentru Inundaţii. Din 2013 a trecut în tabăra PSD, iar în acelaşi an a primit funcţia de director de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa (aprilie 2013 - aprilie 2014). Tot în 2013, Cârlan s-a aflat în conducerea a cinci companii de stat (membru CA, AGA sau administrator special).

În prezent, Dan Cârlan ocupă o funcţie de director general adjunct în cadrul Ministerului Economiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite