Clădire de patrimoniu din centrul Iaşiului refăcută cu bani europeni. Ce presupune proiectul de reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Dosoftei, aflată în apropierea Palatului Culturii, intră într-un amplu proces de transformare, în următoarele 12 luni.

Oficialii din Consiliul Judeţean au anunţat că au semnat contractul de lucrări pentru restaurarea Casei Dosoftei. Firma câştigătoare este SC Iasicon SA, iar valoarea contraxtului de restaurare a Muzeului „Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” are o valoare de 1,7 milioane de lei. „Valoarea totală a proiectului este de 3.670.826 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă este 3.597.060 lei, iar Consiliul Judeţean contribuie cu 72.766,39 lei“, au transmis oficialii Consiliului Judeţean.
   
Lucrările vor dura maxim 12 luni de la semnarea ordinului de începere, iar firma va asigura garanţia  pentru o perioadă de 5 ani de la recepţie. Practic, zidurile muzeului vor fi reabilitate, atât la interior cât şi la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează, rezultând un praf care se depune pe exponate. Uşile exterioare din lemn de stejar vor fi restaurare, iar ferestrele vor fi înlocuite. Instalaţiile termică şi electrică vor fi înlocuite. Toate vitrinele expoziţionale vor fi înlocuite. Investiţia prevede şi realizarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille.

Constructorul va realiza proiectul respectând principiile restaurării, sub supravegherea unei persoane atestate în lucrări de refacere a monumentelor istorice. „Ne onorează să semnăm acest contract, mai ales că este vorba despre o valoare arhitectonică. Vă asigur că vom respecta întocmai toate rigorile impuse, astfel încât, la final, «Casa Dosoftei» să fie redată circuitului muzeal în cele mai bune condiţii”, a spus Titel Sinescu, directorul firmei contractante. 

„Casa Dosoftei” a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679,  iar până în anul 1686, a fost sediul celei de a doua tiparniţe din Iaşi. În prezent, clădirea găzduieşte secţia de literatură veche din cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Printre exponate se numără şi Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moţoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite