Cine a fost prima femeie care a primit titlul de profesor universitar în România. „Conform Constituţiei, femeile nu aveau drept de vot pe atunci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) este prima universitate modernă a ţării. A fost înfiinţată în 1860 la iniţiativa principelui Alexandru Ioan Cuza şi a prim-ministrului Mihail Kogălniceanu şi deţine mai multe superlative.

La UAIC au studiat români celebri, printre care Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Alexandru Myller, Grigore T. Popa, Alexandru Zub şi alţii. „Tot de aici au plecat şi oameni care au fost reprezentanţii unor mişcări intolerante, cum este Corneliu Zelea Codreanu, care şi-a început cariera politică fiind student a universităţii din Iaşi”, a precizat prof. dr Bogdan Maleon, directorul Muzeului UAIC şi directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

În anii primului Război Mondial, Aula Magna, care în prezent aparţine de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a găzduit lucrările Senatului României. „Bucureştiul fiind ocupat de armata germană, autorităţile statului român s-au retras la Iaşi şi aula universitară a îndeplinit acest rol”, a adăugat profesorul ieşean.

În aceeaşi perioadă, profesorii de la Universitatea din Iaşi au fost trimişi într-o misiune diplomatică universitară la Paris, pentru a milita în favoarea cauzei româneşti şi pentru a obţine susţinere pentru alipirea provinciilor istorice la patria mamă. Reprezentanţii universităţii, în frunte cu Orest Tafrali, au activat în acest sens.

În cadrul UAIC, în 1918, a fost numită prima femeie profesor universitar din România. „Este vorba despre doamna Vera Myller, prima persoană de sex feminin care a dobândit acest statut de de profesor universitar, urcând în ierarhia superioară şi în cea a funcţiilor într-o perioadă în care era mai complicat pentru o femeie să primească acest titlu. Era dificil pentru că profesorii aveau drept de vot pentru a alege reprezentantul universităţii în Senatul României, or conform Constituţiei din 1866 femeile nu aveau drept de vot”, a subliniat prof. dr. Bogdan Maleon.

UAIC deţine cea mai veche grădină botanică din ţară, înfiinţată în 1856 de Anastasie Fătu pe proprietatea sa. În perioada interbelică, grădina a fost amenajată în parcul din spatele universităţii şi, din 1963, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a fost mutată în spaţiul actual, din Dealul Copoului.

Citeşte şi:

Istoria celei mai vechi universităţi din România. Academia Mihăileană, sămânţa universităţii deschise de Cuza în 1860

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite