Cine e Daniel Horodniceanu, procurorul discret şi eficient de la Iaşi, cel mai probabil viitorul şef la Crimă Organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Horodniceanu este magistratul nominalizat să o înlocuiască pe Alina Bica la şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, l-a nominalizat pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe procurorul ieşean Daniel Constantin Horodniceanu. Magistratul este, în prezent, şeful DIICOT Iaşi.

Direcţia antiterorism din cadrul Pachetului General nu are şef din noiembrie anul trecut când procurorul-şef DIICOT Alina Bica a fost arestat pentru corupţie.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cariera în cadrul DIICOT

Daniel Horodniceanu (40 de ani) are o carieră în magistratură de 14 ani, impecabilă până în acest moment. A fost recompensat la fiecare evaluare anuală cu calificativul "foarte bine" şi a stat departe de scena publică. În schimb, a lucrat la dosare de crimă organizată "grele", soldate cu destructurarea mai multor reţele de trafic de persoane şi evaziune fiscală. De altfel, este unul dintre domeniile procurorului de expertiză, potrivit CV-ului personal: "Am participat la conferinţa anuală organizată de Universitatea Stanford din California sub egida „Forum of Contemporary Europe”, cu lucrarea „Traficul de femei în Europa postcomunistă” – 15 - 19.04.2008".

A intrat în DIICOT Iaşi în urma unui incident în carieră petrecut în 2005. Horodniceanu a candidat atunci pentru şefia Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în condiţiile în care lucra ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Consiliul Superior al Magistraturii i-a respins dosarul motivând lipsa de experienţă şi locul de muncă neconform.

În acelaşi an, Horodniceanu a ajuns procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a preluat şefia direcţiei din Iaşi. A înlocuit-o în funcţie pe Iulia Diaconu, unul dintre procurorii apreciaţi drept printre cei mai buni din ţară, căreia îi expirase mandatul şi nu mai putea candida.

La începutul lunii aprilie 2015, poliţiştii din cadrul BCCO Iaşi au fost recompensaţi cu "placheta de onoare", cea mai înaltă distincţie în cadrul Poliţiei Române, pentru înreaga activitate. În cadrul ceremoniei de la Bucureşti, şeful structurii din cadrul Poliţiei a ţinut să-l menţioneze pe colegul şef la DIICOT. "Este meritul întregului colectiv al Brigăzii Iaşi, dar şi al domnilor procurori DIICOT, în special a domnului procuror-şef Daniel Horodniceanu, faţă de care am un respect deosebit", a menţionat comisarul-şef Gheorghe Zbarnea, şeful BCCO Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite