Cifre de necrezut despre infecţiile nosocomiale: la Iaşi, incidenţa este sub 1%. „Încă discutăm despre subraportare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidenţa infecţiilor nosocomiale nu atinge 1% FOTO Adevărul
Incidenţa infecţiilor nosocomiale nu atinge 1% FOTO Adevărul

Infecţiile nosocomiale fac din ce în ce mai puţine victime la Iaşi. Potrivit datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, în 2016, mai puţin de un bolnav din 100 externaţi a fost identificat cu o infecţie nosocomială în cursul internării.

Incidenţa infecţiilor nosocomiale din spitalele ieşene este sub 1%.

Conform datelor finale care privesc infecţiile nosocomiale identificate în unităţile medicale, în 2016, din peste 237.000 de pacienţi externaţi, în cazul a peste 2.300 au fost confirmate infecţii intraspitaliceşti. În consecinţă, DSP Iaşi arată că incidenţa acestor infecţii este de 0.99%.

„Încă discutăm despre subraportare cauzată de temeri subiective. Raportarea de infecţii nosocomiale nu înseamnă că te pune cineva la colţ, de aceea nu este de înţeles atitudinea celor care nu transmit datele reale. Noi, în spital, primim aproape zilnic prin transfer pacienţi cu infecţii nosocomiale, în condiţiile în care normal ar fi să se trateze în spitalul în care s-a identificat cazul, să nu amestecăm flora din toate spitalele“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

Unităţile medicale cu cele mai puţine cazuri de infecţii nosocomiale raportate în 2016 către DSP Iaşi au trecut în ultimele 12 luni prin situaţii critice - cum ar fi lipsă de manageri, specialişti şi aparatură medicală. Spitalul Orăşenesc Hârlău - unde au fost schimbaţi doi manageri anul trecut, fiecare dându-şi demisia - a raportat doar 3 cazuri de infecţii nosocomiale, la peste 4.000 de pacienţi externaţi. Cu toate că unitatea medicală are compartimente de chirurgie, ginecologie, ortopedie, neonatologie - specialităţile cele mai expuse infecţiilor nosocomiale - rata infecţiilor intraspitaliceşti nu depăşeşte 0.07%.

Spitalul CF Paşcani, unitate medicală care a realizat aproape un an intervenţii fără anestezist, a raportat doar 4 cazuri de infecţii nosocomiale la peste 3.400 de pacienţi externaţi. Spitalul Militar Iaşi a raportat pe 2016 doar două cazuri de pacienţi identificaţi cu infecţii nosocomiale, din aproape 5.000 externaţi.

„Avem printre cele mai puţine cazuri pentru că ne ocupăm altfel de monitorizarea acestor infecţii nosocomiale. În primul rând, accesul în spital este limitat, cu atât mai mult în zona ATI, chirurgie, unde nu se intră. În al doilea rând, dezinfecţia în spitalul nostru înseamnă închiderea tuturor secţiilor, simultan, nu închiderea lor pe rând. Facem de trei ori pe an o astfel de dezinfecţie, ultima a fost în decembrie 2016. Altfel, când se face o dezinfecţie a fiecărei secţii în parte, gândacii şi bacteriile circulă dintr-o parte în altă, fără rezultate deosebite. În al treilea rând, în 2010, clădirea spitalului a fost reabilitată complet, şi de atunci rata infecţiilor nosocomiale a scăzut treptat“, a arătat col.dr. Corneliu Botez, managerul Spitalului Militar din Iaşi.



Conform DSP Iaşi, Spitalul Providenţa şi Arcadia Cardio nu au înregistrat nicio infecţie nosocomială, cu toate că din primul spital s-au externat peste 2.000 de pacienţi, iar din al doilea peste 3.600. În Iaşi, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri instraspitaliceşti au fost raportate anul trecut de Spitalul „Sfântul Spiridon“, Spitalul „Dr. C.I Parhon“ şi Spitalul de Neurochirurgie.

Cel mai mare spital din judeţ şi din Moldova a raportat peste 1.000 de cazuri la peste 47.000 de pacienţi externaţi, Spitalul Parhon a identificat peste 100 de pacienţi cu infecţii nosocomiale la aproape 8.000 externaţi, iar Neurochirurgia a raportat aproape 140 de cazuri la peste 11.000 de pacienţi externaţi.

Citeşte şi:

Spitalele româneşti, bombe cu ceas. Unităţile medicale, supraaglomerate, doldora de infecţii nosocomiale : „Nu se respectă norme minime de igienă”


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite