Cea mai nouă metodă de produs bani brevetată de escrocii ieşeni: “Alo, tată, sunt în spital. Am nevoie de bani!”
0Mai mulţi ieşeni au fost păcăliţi şi lăsaţi fără bani în ultimele săptămâni de o mână de escroci necunoscuţi, care au brevetat o metodă ingenioasă de înşelat. Răufăcătorii sună persoane în vârstă, se dau drept rude şi spun că au nevoie de bani pentru că au fost implicate în accidente rutiere.
La Iaşi, “metoda accidentul accidentul rutier”, aşa cum a fost ea denumită de oamenii legii a produs zece victime în ultimele săptămâni. Victimele, în general oameni în vârstă, au fost sunate de persoane necunoscute, care s-au dat drept rude apropiate. În convorbirile telefonice, “apropiaţii” victimelor le-au spus acestora că au fost implicaţi într-un accident rutier şi că au nevoie urgentă de bani. Ulterior, o altă persoană a sunat la bătrâni, dându-se drept avocat al aşa-zisei rude a victimei şi intermediind tranzacţia de bani.
Ultimul caz de acest gen de la Iaşi s-a petrecut la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au fost anunţaţi ieri de Gheorghe M., de 73 de ani, despre faptul că a rămas fără economii după ce a căzut în plasa escrocilor care s-au folosit metoda “accidentul rutier.”
Bărbatul a fost sunat de o persoană necunoscută care i-a spus că este fiul său şi că a suferit un accident rutier în Londra. Ulterior, cel de-al doilea escroc a intrat şi el pe fir. “Cea de-a doua persoană a afirmat că este avocat şi a solicitat pentru onorariu suma de 2.350 lei, bani pe care victima i-a depus într-un cont bancar pe numele unui bărbat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii unei infracţiunii de înşelăciune, iar cercetările continuă în vederea identificării autorilor” , a precizat Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.
Cum să vă feriţi de escroci
Potrivit poliţiştilor, persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care işi dezarmează victimele cu o aparenţă de „băiat de treabă”. Dincolo de această faţadă se află un infractor care posedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa cu propunerile lui.
“Infractorul tipic nu are moralitate, este adesea violent, adaptabil la orice situaţie şi crede că victimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins el va acţiona din nou. Oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră prea inteligente pentru a fi înşelate. Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea, dar nu întotdeauna, sunt femei, bătrâne şi locuiesc singure. Se încred în ceilalţi, chiar şi străini, şi s-ar putea să necesite o suplimentare a veniturilor. Singurătatea şi dorinţa de a ajuta sunt trăsături pe care aceşti infractori le exploatează pentru a obţine cooperarea victimei. În vizorul infractorului se vor afla absolut toate bunurile care reprezintă o valoare.”, a mai spus Vâjiac.
Recomandările poliţiştilor
- Verificaţi întotdeauna înainte de a da o sumă de bani sau de a semna un contract.
- Fiţi suspicioşi faţă de orice promisiune care v-ar garanta câştiguri băneşti substanţiale sau faţă de o „afacere” pe care nimeni nu omai poate face.
- Nu discutaţi cu străinii despre situaţia dumneavoastră financiară şi nici nu oferiţi bani.
- Să nu vă simţiţi ruşinaţi să faceţi plângere la poliţie dacă aţi fost victima unei astfel de persoane.
- Luaţi parte la proces ca martor pentru a stopa acest tip de infracţiune.