Cazuri rare din medicină puse în discuţie internaţională de către studenţi medicinişti ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Archive of Clinical Cases", prima revistă din România care pune în discuţie cazuri clinice rare întâlnite în activitatea din spitale, nu în urma unor studii ştiinţifice pe cohorte mari de pacienţi, cum fac majoritatea revistelor ştiinţifice din domeniul medical, a apărut la început de iulie 2014, la iniţiativa unor studenţi medicinişti ieşeni.

Gheorghe Iosub şi Camil Ciprian Mireştean, studenţi în anul VI la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi, acum proaspăt absolvenţi, şi-au propus să valorifice experinţa pe care o acumulează pe perioada practicii în spitale. Astfel, a apărut ideea revistei "Archive of Clinical Cases", o publicaţie care să adune la un loc cazurile rare întâlnite la pacienţi.

Fiind în perioada de studiu, viitorii medici au simţit nevoia de a împărtăşi şi cu ceilalţi colegi medicinişti, atât din ţară, cât şi din afară, cazurile deosebite, asocierile ciudate de boli, de patologii rare, răspunsurile diferite la terapie, cazurile complicate pentru a le oferi material în munca de documentare şi de stabilire a unui diagonostic în cazuri similare.

Cadrul oficial

Aceşti studenţi dispuşi să îşi globalizeze cazurile din care învaţă au apelat la sprijinul medicului primar anatomo-patolog şi Şef lucrări la Disciplina Morfopatologie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” din Iaşi, Mihai Danciu, pentru a-şi concretiza proiectul.

Înţelegând necesitatea unei astfel de reviste, medicul Danciu a acceptat şi funcţia de redactor-şef al "Archive of Clinical Cases". Mihai Danciu a mai cooptat încă două cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” din Iaşi, pe Conf. Dr. Tudor Petreuş şi Şef lucr. Dr. Bogdan Stoica şi doi senior-editori, pe Prof. Univ. Dr Eugen Tarcoveanu şi pe Prof. Univ. Dr Maria Covic, nume cunoscute, în chirurgie, respectiv în medicină internă. De asemenea, a reuşit să obţină şi întreaga suţinere a conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” din Iaşi.

Am ajuns la concluzia că o revistă nu are prestanţă dacă nu este sub umbrela unui organism profesional, fie că este Colegiul Medicilor, fie că este Universitatea de Medicină, fie că este o societate naţională de medicină. Şi atunci, am ales să fim sub umbrela Universităţii, mărturiseşte Mihai Danciu.

Tot acest sprijin a venit şi pentru că revista se dovedeşte a fi una utilă, în România lipsind o iniţiativă de acest fel, conform spuselor doctorului Danciu.

În format electronic, pe platforma online www.clinicalcases.eu, cu articole doar în limba engleză, tocmai pentru a uşura circulaţia lor la nivel internaţional, cu o apariţie o dată la trei luni, cu acces liber pentru toţi cei interesaţi, "Archive of Clinical Cases" îşi propune să fie, în primul rând, o revistă pentru profesioniştii din domeniul medical, începând de la studenţi, medici rezidenţi şi până la clinicieni şi oferă posibilitatea de a publica, nu doar celor din Iaşi, care au venit cu ideea, ci tuturor specialiştilor, din ţară şi de peste hotare, care întâlnesc cazuri rare în practică.

Un teratom matur descoperit incidental la un vârstnic şi un carcinom verucos asociat cu papilloma virus, două dintre cazurile rare tratate în primul număr al "Archive of Clinical Cases"

Cu ajutorul unei echipe de revieweri formată din cadre didiactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa” din Iaşi, dar şi din afara Iaşului, din Cluj, din Marea Britanie, din Timişoara, din Portugalia care a citit toate materialele primite spre publicare, primul numar al revistei a apărut la începutul lunii iulie 2014.

Am încercat să alegem 1-2 revieweri din toate specialităţile care să răspundă prompt. Ca la orice revistă ştiinţifică, autorul trimite articolul în format electronic, pentru că revista are o platformă electronic submission. Acesta se distribuie, apoi, reviewerilor, iar dacă reviewerii nu mai au nici o observaţie de făcut, se ajunge la concluzia că materialul este publicabil şi apare pe platformă, mai spune Mihai Danciu.

Printre cazurile discutate în acest prim număr se regăsesc un teratom, cazuri de tumori rare, fie maligne, fie benigne, investigate complet, inclusiv cu biologie moleculară, papiloame asociate cu infecţii, un carcinom verucos unghial asociat cu infecţei cu human papilloma virus. În afara unui singur caz, întâlnit în practica unei  foste studente a Universităţii ieşene, acum medic dermatolog, stabilită în Portugalia, toate celelalte cazuri sunt din Iaşi.

Membrii redacţiei revistei "Archive of Clinical Cases" au început să facă toţi paşii necesari pentru recunoaşterea sa în lumea cercetătorilor şi practicanţilor medicinei. Deja, au obţinut ISSN-ul de la Biblioteca Naţională a României, pentru formatul electronic, un soi de CNP al revistei, de certificat de naştere, pentru cei care nu ştiu, un număr unic în lume, pregătesc numărul din septembrie şi vor să fie indexaţi într-o bază de date internaţională, pentru a creşte numărul celor interesaţi să citească şi să publice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite