Biserica în perioada comunistă. „Simpozionul Stăniloae” aduce la Iaşi cercetători preocupaţi de istoria recentă a BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni de cultură din ţară şi străinătate se întâlnesc la Iaşi pentru a cincea ediţie a „Simpozionului Stăniloae”. Evenimentul cuprinde dezbateri şi sesiune de lucrări cu tematica „Martiriu şi Memorie din România comunistă”.

Ediţia a cincea a „Simpozionului Stăniloae” aduce la Iaşi specialişti în domeniul istoriei şi teologiei, profesori renumiţi din ţară şi din străinătate, reprezentaţi ai bisericii şi sociologi preocupaţi în mod direct de experienţa bisericii în perioada comunistă.

Evenimentul are loc în perioada 3 - 5 mai şi este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Colegiul Sfântul Nicolae şi Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Simpozionul debutează pe 3 mai, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi cu o dezbatere publică pe tema „Comunismul în memoria Bisericii”, la care vor participa Teodor Baconschi, Matei Cazac, Adrian Opre şi Radu Preda.

„La lucrările simpozionului, ce se vor desfăşura în opt sesiuni de comunicări, vor prezenta referate istorici, teologi, cercetători, psihologi, sociologi. Organizatorii şi participanţii la simpozion îşi propun o dezbatere privind recuperarea memoriei colective din istoria recentă a României, transmiterea experienţei pe care a trăit-o Biserica generaţiilor următoare şi vindecarea memoriei istorice”, arată profesorul Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

Joi, 4 mai, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial,  va avea loc ceremonia de deschidere a evenimentului.

Pe 4 şi 5 mai, în aceeaşi sală, vor susţine lucrări cei 20 de invitaţi, printre care academicianul Alexandru Zub, diplomatul Teodor Baconschi, preşedintele IICCMER Radu Preda, cercetătorul Matei Cazacu, profesorul Paul Brusanowski, Maria Axinte - fondatoarea Memorialului „Închisoarea Piteşti”, preotul Grigore Benea - coordonator „Memorialul Gherla”, cercetătorul  Mirel Bănică şi pastorul luteran Jürgen Henkel. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe site-ul evenimentului www.simpozionstaniloae.ro . Intrarea la toate lucrările simpozionului este liberă.

Citeşte şi:

Teodor Baconschi, despre cultura pe cale de dispariţie, la Adevărul Live

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite