Anchetă oficială: Profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit la spital din vina medicilor. Familia: „Vrem să se schimbe sistemul acolo unde nu funcţionează”
0Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au decretat în urma unei anchete extinse că moartea profesorului universitar din Iaşi a fost cauzată de un şir de stângăcii medicale.
Ancheta în cazul morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean, decedat într-un spital din Iaşi în dimineaţa zilei de 8 martie, a fost reluată la solicitarea familiei, care a depus plângeri atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
Iniţial, pe data de 12 martie, cei de la DSP au stabilit că medicul internist Ana Maria Năstase, aflat de gardă la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“ în dimineaţa zilei de 4 martie, atunci când profesorul a fost internat de urgenţă, se face vinovat de „temporizarea excesivă a pacientului în încercarea de a pune un diagnostic precis“. La capătul a şase ore petrecute la Parhon fără un diagnostic precis, starea bolnavului s-a înrăutăţit, a intrat în comă, iar patru zile mai târziu a murit. În plus, cei de la DSP au stabilit demiterea medicului de gardă. Soţia profesorului decedat a solicitat însă continuarea anchetei, motivând că demersul iniţial n-a răspuns unei serii lungi de întrebări.
Continuarea anchetei a presupus întrunirea comisiilor de malpraxis, atât la nivelul DSP, cât şi la cel al Colegiului Medicilor. „Oficial, există o suspiciune de malpraxis. De aceea, conform reglementărilor legale, va avea loc în perioada următoare o corespondenţă cu familia şi, dacă aceasta va considera că este necesară o expertiză conform legislaţiei, va fi ales un expert medical din lista oficială a Ministerului Sănătăţii“, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
Familia profesorului Tiberiu Brăilean analizează care sunt paşii următori de făcut. „Nu am intrat oficial în posesia documentelor de la DSP. Deocamdată, nu am luat o decizie privind oportunitatea continuării acestei anchete. Trebuie să vedem rezultatele comisiei de malpraxis. Analizăm şi din punctul de vedere al costurilor şi al timpului necesar. Oricum, nu chestiunea financiară a stat la baza demersurilor noastre, ci dorinţa de a schimba sistemul acolo unde funcţionează, pentru ca sacrificiul să nu fi fost total în zadar“, a declarat profesorul universitar Simona Modreanu, soţia profesorului decedat.
Spitalul Clinic "C. I. Parhon"
Aceasta insistă că vina nu trebuie plasată exclusiv pe umerii doctorului internist Ana Maria Năstase. „Mi se pare chiar că o vină mai mare decât a doamnei doctor Năstase, care era de gardă la urgenţe, i-ar aparţine medicului cardiolog care a venit foarte târziu şi chiar şi după ce a venit a mai tergiversat lucrurile încă o oră şi jumătate“, a adăugat Simona Modreanu.
În replică, comisia de anchetă a refuzat să precizeze cine este medicul cardiolog care ar fi putut să intervină pentru punerea unui diagnostic precis şi a insistat să spună că medicul de gardă este cu totul responsabil.
„Urmează să fie audiaţi toţi medicii implicaţi în acest caz. Dacă vor fi găsite deficienţe, în funcţie de gravitatea vinovăţiei, vor fi aplicate sancţiunile care sunt prevăzute în lege, începând de la simpla mustrare, până la pedeapsa cea mai gravă, care înseamnă excluderea din Colegiul Medicilor“, a precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.
Profesorul Tiberiu Brăilean a decedat la vârsta de 54 de ani la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi, acolo unde a fost transferat de urgenţă, în stare comă, în dimineaţa zilei de 4 martie. Transferul s-a făcut după şase ore petrecute la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“, timp în care medicul de gardă i-a pus doar o supoziţie de diagnostic, „tromboembolism pulmonar“, a afecţiune extrem de severă, ce presupune o intervenţie de urgenţă, care însă n-a avut loc.
Mai puteţi citi: